Tältet går inte att riva – kan behöva flytta 27 mil

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett enormt tält täcker Umeås hemmaplan och den ende som kan få bort det är fast i Polen.

Därför kan elitlagen behöva flytta matcher till Sundsvall.

– Dit har vi bara 27,5 mil. Det här är helt barockt, säger UIK:s ordförande Torbjörn Halvardsson.

Fotbollsstaden Umeå upplevde en makalös höst. Damlaget UIK tog sig tillbaka till damallsvenskan och herrlaget UFC till Superettan.

För att förbättra träningsmöjligheterna under den västerbottniska vintern restes ett tält över konstgräset på Umeå Energi Arena. Planen var att ha det uppe från december till sluttampen av mars, men den som kommer gående på Rothoffsvägen i dag möts fortfarande av den vita konstruktionen.

Nermonteringen är fem-sex veckor försenad och riskerar att bli ännu längre.

Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan.

Får träna under tak

– Vi är drabbade av covid-19-pandemin. Tältet är köpt av en återförsäljare, men deras expert som måste vara med vid rivningen är polack och kommer inte in i Sverige, säger UIK:s ordförande Torbjörn Halvardsson.

Ni kan inte bara skicka två händiga typer med skiftnycklar?

– Inte riktigt. Vajrarna väger 27 ton. Det behövs lite teknik.

Hittills är konsekvenserna överkomliga. UIK har korttidspermitterat sina anställda och tränar bara gemensamt och ledarlett tre gånger i veckan, vilket tills vidare får ske under tälttak i stället för i vårsolen.

Men inom några veckor eller någon månad verkar serierna dra igång. Då duger inte den tältklädda arenan för något av elitlagen. UIK kan möjligen nyttja Tegstunet IP ett par kilometer bort, men det kan också bli aktuellt att behöva flytta hemmamatcherna till Sundsvall, 27 mil söderut.

Foto: Valle Anundsson
Ett enormt tält täcker Umeås hemmaplan.
Foto: Valle Anundsson
Nermonteringen av tältet är redan fem-sex veckor försenad.

Kommunen bär ansvar

– Ja, jag tror inte att vi hittar något som accepteras som är närmare än så. Allsvenskan ställer massa krav på förutsättningar för match, inte bara för media utan publik och säkerhet, säger Torbjörn Halvardsson.

Det är Umeå Kommun som har upphandlat tältet och formellt ansvarar för att lösa situationen. I veckan har UIK och UFC gått samman för att gemensamt kräva en snar lösning på problemet.

– Vi måste sätta press, genom kommunen, på återförsäljaren. De får ordna någon annan som kan sköta monteringen, för det här är inte okej, säger Halvardsson.

LÄS VIDARE


Publicerad: