Oscar Lewicki är hemma i MFF: ”Svårt att lämna när jag vill spela här”

27-åringen har skrivit på ett kontrakt över säsongen 2024

MALMÖ. Trots anbud från utlandet valde Oscar Lewicki att skriva på ett nytt långtidskontrakt med Malmö FF. Efter fem framgångsrika säsonger i MFF var det inget svårt beslut.

– Det finns inga garantier. Man vet aldrig vad framtiden har att utvisa. Men om man är på en plats man trivs på är det någonting man ska värdesätta högt, säger Oscar Lewicki till Sportbladet.

När Oscar Lewicki skrev på för Malmö FF inför säsongen 2015 kunde han förmodligen inte föreställa sig vad som väntade. De kommande säsongerna var den allsidige mittfältaren instrumentell när MFF vann tre SM-guld och tog sig till tre gruppspel i Europa.

Efter flera säsongers imponerande insatser på hög nivå har intresset från utländska klubbar varit påtagligt, men Oscar Lewicki valde trots det att nyligen förlänga sitt kontrakt med Malmö FF. Det nya avtalet sträcker sig över säsongen 2024.

– Som jag har sagt är jag väldigt stolt över att ha skrivit ett så långt kontrakt med klubben i hjärtat. Nu har jag varit här i snart fem år. Det jag har fått uppleva redan är helt fantastiskt. Det känns som att klubben hela tiden går i en riktning för att bli bättre och bättre. Man försöker utvecklas hela tiden och bli bättre på alla detaljer. Det är stimulerande att vara i en sådan klubb, berättar Oscar Lewicki för Sportbladet.

– Det finns inga garantier. Man vet aldrig vad framtiden har att utvisa. Men om man är på en plats man trivs på är det någonting man ska värdesätta högt.

”På mig tar det väldigt hårt att inte vinna”

Oscar Lewicki har haft flera chanser att söka sig utomlands, men när det blev skarpt läge såg han flera anledningar till att förlänga med Malmö FF. Det faktum att han får spela i en sportsligt stimulerande miljö med guldstrid och kontinuerligt Europaspel har blivit allt viktigare för honom.

– Det är väldigt mycket roligare att spela matcher där man går för att vinna och där man krigar om guldet. Att spela i ett sämre lag, som kämpar för att hänga kvar och du mest åker på förluster, det är en annan sak. Man är olika som personer, men på mig tar det väldigt hårt att inte vinna. Att förlora är inte alls kul.

Just viljan att vinna är någonting som Oscar Lewicki tror har stärkts av åren i Malmö FF.

– Helt ärligt känns det som att det har blivit ännu mer. Det är klart att jag aldrig har gillat att förlora, men sedan jag kom till klubben har det blivit ännu mer. Jag tror att man får smak på det och att man vänjer sig.

– Det är klart att jag har haft alternativ genom åren. Men när man trivs och man känner att man är i en klubb där man och klubben utvecklas, en klubb som dessutom betyder väldigt mycket för en, då känner jag att det är här jag vill spela. Det är inte svårare än så. Det är svårt att lämna en klubb när du har känslan att jag vill ju faktiskt spela här.

”Jag försöker att inte ta med mig fotbollen hem”

När Oscar Lewicki vann EM-guld med det svenska U21-landslaget 2015 tog han det uppmärksammade beslutet att åka hem till familjen i stället för att fira guldet med sina lagkamrater.

Just nu väntar Oscar Lewicki och hans fru Sofia sitt fjärde barn, någonting som ytterligare förstärkt bilden av honom som en väldigt familjekär person.

– Jag tror att den bilden stämmer ganska bra. Utåt sett har jag aldrig försökt vara någon annan än den jag är. Att folk har den bilden och känner mig på det sättet känns bara bra.

Att kombinera fotbollsspelande på elitnivå med att snart vara fyrabarnspappa är inga konstigheter.

– Man är borta en del, men samtidigt har man lite kortare arbetsdagar än en vanlig arbetare. Jag försöker vara så närvarande jag bara kan när jag är ledig. Jag tycker inte heller att jag har märkt några skillnader fysiskt eller på formen sedan jag fick barn. Men så sover också alla bra, så det är enkla barn på det sättet , berättar Oscar Lewicki och ler.

– Jag försöker att inte ta med mig fotbollen hem för mycket. Men det är klart att det är svårt när man är riktigt besviken, att då lämna det helt. Men hemma är jag pappa. Då ska jag inte dra med mig massa bagage och vara på dåligt humör inför familjen. Då är det viktiga att vara en så bra pappa som möjligt.

”Jag har varit kapten tidigare i karriären”

Nästa säsong ser Malmö FF ut att få klara sig utan sin lagkapten Markus Rosenberg, som annonserat att han lägger ner sin spelarkarriär efter i år. I supportled har det blivit allt vanligare att efterfråga Oscar Lewicki som hans efterträdare, inte minst för att han är fostrad i MFF.

– Det är egentligen ingenting jag har funderat över. Det är alltid tränaren som avgör vem som blir kapten och just nu är det inte jag som står på tur. Men jag tycker att jag är bra på att ta ansvar och har inget problem att snacka, varken på eller utanför planen. Jag har varit kapten tidigare i karriären och tycker att det är någonting som passar mig.

Att Oscar Lewicki fått en allt starkare ställning bland supportrarna är någonting han själv lagt märke till.

– Det har blivit ännu mer med åren känns det som. Det är någonting jag uppskattar enormt mycket. Trots att man kanske inte får den största mediala uppmärksamheten finns alltid supportrarnas kärlek, stöd och uppskattning där för en. Det är väldigt skönt. Det är klart att det gör att man känner sig ännu mer hemma i klubben.

– Det känns som det alltid varit viktigt att ha malmöitiska spelare i laget, så även nu. Just nu har vi många lite äldre, men det kommer alltid upp nya talanger som är hur duktiga som helst. Det tror jag är väldigt viktigt, att försöka få in den biten i a-laget också så att man bevarar den malmöitiska känslan.

Om Oscar Lewicki fullföljer sitt kontrakt med Malmö FF har han spelat tio säsonger i följd i klubben. Det skulle innebära att han närmar sig topplistan över de spelare som gjort flest matcher i MFF någonsin.

– Det känns inte som en omöjlighet med tanke på att jag skrev på för fem år till. Om det skulle bli arvet jag lämnar efter mig skulle jag vara väldigt nöjd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.