Henkes succécomeback i HIF

avEmil Eiman-Roslund

Foto: BILDBYRÅN
Helsingborg slog Örebro.

Tillbaka två och ett halvt år efter skandalscenerna på Olympia.

Och det blev en drömstart för Henrik Larsson när Helsingborg bortabesegrade Örebro för första gången på nitton år.

Henrik Larsson fick en perfekt start i tränaråterkomsten i Helsingborg, som han lämnade i november 2016 efter nedflyttningen till superettan – då Henke var redo att slåss efter kvalförlusten mot Halmstad – och HIF vann mot Örebro med 1–0.

Förutom att det var skåningarnas första hållna nolla för säsongen var det dessutom deras första trepoängare efter att ha varit segerlösa i nio raka omgångar.

– Med tanke på den lilla tiden vi haft tillsammans så tycker jag att det ser bra ut. Men det är inte så att jag sitter här och tar åt mig äran, utan det är spelarna och föregående tränare som har satt ett gediget försvarsarbete och sedan så har vi skruvat på det, säger Henrik Larsson.

Helsingborg, som hade Andreas Granqvist tillbaka i startelvan efter skada, var laget som skapade flest chanser i första halvlek – och det var även då som HIF gjorde matchens enda mål.

Foto: TT
Henrik Larsson.

”Rasmus väldigt, väldigt bra”

Rasmus Jönsson väggspelade med Mamudu Moro, och Jönsson kunde med ÖSK-försvararen Arvid Brorsson på ryggen ändå slita sig fram och trycka in 1–0 i den 38:e minuten.

– Rasmus var väldigt, väldigt bra i dag och sen var de andra spelarna väldigt bra på att hitta honom. Han gjorde sig fri i de ytorna vi hade pratat om innan, säger Henrik Larsson.

På tilläggstid, när Örebro skickade upp egen målvakt i offensivt straffområde, kvitterade hemmalaget – men målet dömdes bort till vilda protester på grund av obstruktion av HIF-keepern Kalle Joelsson.

Detta var första gången Helsingborg vann borta mot Örebro sedan 2000.

– Det känns bra att vara tillbaka i allsvenskan. Det är Sveriges högsta serie som jag gillar mycket, säger Henrik Larsson.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
ARTIKELN HANDLAR OM