Tanković: ”Målsättningen kvarstår”

avIbraheem Alsalman

Han har varit en av allsvenskans hetaste spelare.

I en långintervju med Sportbladet berättar Muamer Tanković om sina planer för framtiden, lagets målsättning, motgångarna och varför det skiljer så mycket mellan svensk och engelsk fotboll.

– I England ger de dig enorma förutsättningar. Något du kan aldrig få här i Sverige, säger 24-åringen.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det är en regnig fredagseftermiddag. Sportbladet åker ut till Årsta IP för att träffa en av allsvenskans hetaste spelare, Muamer Tanković. Han ber om att få komma om fem minuter. Han ska käka lunch. Tiden passerar, sedan kommer han och sätter sig i fåtöljen bredvid. Han ber om ursäkt och skyller på att han var vrålhungrig.

Vad var det för mat?

– Det var köttbullar och makaroner, gott!, säger Tanković.

Nu när vi är inne på mat, vad är din favoritmåltid?

– Det är faktiskt stuvade makaroner och hemmagjorda köttbullar, säger 24-åringen och skrattar.

Men nog om mat.

Målsättningen är tydlig

Hammarby åkte på en tung förlust senast mot Häcken. Men laget har lärt sig en läxa och är fokuserade på nästa uppgift, hävdar Tanković.

– Vi har några matcher som kommer nu där vi är favoriter. Då är det läge för oss att plocka de nödvändiga poängen för att haka på i toppen.

Sedan slår ”Mujo” fast:

– Vår målsättning kvarstår, precis som innan säsongen började. En Europaplats minst.

Att vara en av seriens hetaste spelare väcker intresse från andra klubbar. Muamer Tanković säger att han inte har hört något och att han har fullt fokus på Hammarby.

– Min agent sköter allt det där och han har mitt fulla förtroende. Jag sa till honom att han får höra av sig när det finns något konkret. Det är ingen hemlighet. Sedan jag kom till Hammarby, så har jag sagt att min målsättning var att komma ut i Europa igen.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Kan bli mycket”

Samtalet tar oss vidare till hur många unga talanger som väljer ”fel” klubb, och hamnar i frysboxen för att sedan, i värsta fall, komma ur fotbollskartan helt.

– Det är fotbollens A B C gällande att välja klubb klokt. Jag är en offensiv spelare, och då måste jag tänka på att spela i ett offensivt lag, som vill framåt – och som har bollen mycket. När jag var 16 år gammal valde jag Fulham. Då var de ett mittenlag i Premier League, säger Tanković som hyllar den engelska ligan ordentligt:

– I England ger de dig enorma förutsättningar. Något du kan aldrig få här i Sverige, och det beror mest på att de har så enorma resurser där. Du har en tränare för försvarsspelet, en tränare för anfallarna och några andra som tar hand om varje enskild spelare. Enkelt uttryckt så har de en tränare för varje liten del. Du andas fotboll 24 timmar om dygnet. Det kan bli för mycket för vissa människor, och därför tappar de det. Men för mig som är fotbollsnörd så passar det perfekt.

En fotbollskarriär kan gå hur som helst. Det är svårt att nå toppen. Men det är ännu svårare att stanna kvar där. Muamer Tanković vet hur man ska hantera motgång.

– Ena dagen är du kung för att sen vakna andra dagen så är du helt plötsligt sämst. Det är så fotbollskarriären fungerar, tyvärr. Men det är viktigt att veta vad du är bra på, vad jag gjorde förr och vad jag gör nu. Vad var det som fick mig att spela från allra början? Kolla alltid på dig själv. För jag vet att många spelare börjar tvivla på sig själv tidigt, säger han.

”Kan värva spelare”

Hammarby slutade på en fjärdeplats förra säsongen, med samma poängskörd som Malmö FF, men sämre målskillnad. Därför poängterar Tanković hur viktigt det är att Bajen tar sig ut i Europa och mäta sig med lag utanför Sveriges gränser.

– Det är enormt viktigt. Då kan man få mer resurser, vilket betyder att vi, som förening, kan växa. Hammarby har optimala förutsättningar, en mäktig arena och det är alltid fullsatt. Klubben håller på att växa nu och det märker vi. Till exempel kommer vi att få en ny träningsplan likt Tele 2 arena, säger Tankovic och fortsätter:

– Vi får inte glömma det ekonomiska heller. Om det går bra så kanske klubben kan behålla spelare och framför allt kunna värva.

ARTIKELN HANDLAR OM