Kritiken mot Linköpings stjärnor: ”Många långt från personbästa”

avMichael Wagner

Med stjärnor som Kosovare Asllani, Stina Blackstenius och Mimmi Larsson föll SM-guldtippade Linköping tungt, 0–2, mot Vittsjö.

– Det är många som är för långt från personbästa, säger Linköpingstränaren Olof Unogård.

Linköping har fått de flesta av förhandstipsen inför damallsvenskan 2019.

Favoriten som inlett seriespelet med två segrar föll dock tungt och överraskande borta mot bottentippade Vittsjö, 0–2, på söndagen.

– Det var en av de bästa matcherna vi gjort sedan vi gick upp 2012. Det var riktigt stabilt i hela matchen och vi skapar riktigt många chanser mot Linköping, säger Vittsjötränaren Thomas Mårtensson till Sportbladet.

Tredje målet av de Jongh

Michelle de Jongh inledde målskyttet när hon svarade för sitt tredje allsvenska mål till 1–0 ( 35) på Vittsjö IP. CJ Bott svarade för 2–0 (77).

– Jag tycker inte Blackstenius och Asllani var dåliga, men de skapade inte mer än ett par chanser mot oss. Vi var bättre som lag, säger Mårtensson och fortsätter:

– Vår backlinje med Lisa Klinga, CJ Bott, Sandra Adolfsson och Alexandra Benediktsson gjorde ett fantastiskt jobb. Kolla på Michelle de Jongh som gjort tre mål hittills i damallsvenskan, Tove Almqvist, som kom från Linköping, Nellie Persson och Johanna Andersson. 

– Det är inte mycket rutin hos dem jämfört med Asllani, men de gjorde ett fantastisk jobb tillsammans, säger Thomas Mårtensson.

Linköpingstränaren Olof Unogård var uppenbarligen missnöjd med sitt stjärnfyllda lag. På presskonferensen efter matchen sa han:

– Vittsjö gör en jättebra match. Hos oss är det för många som är för långt från personbästa. Vi har flera som inte kommer upp i nivå vad som krävs för att vinna de flesta allsvenska matcherna.

Aktar sig för hybris

Vittsjö är tippade i botten, Linköping huvudkandidat till SM-guldet.

– Vi får inte få hybris bara för att vi har besegrat ett av Sveriges bästa lag. De har ju hela landslaget framåt. Fortsätter vi spela så här bra fotboll så kan vi gå långt, säger Thomas Mårtensson.

Vinner Linköping damallsvenskan?

– Nej, men det trodde jag inte heller innan den här matchen. Jag har trott på Rosengård hela tiden, säger Vittsjötränaren.

Foto: TT, BILDBYRÅN
Laddar Matchöversikt