”USA vill godkänna protesten”

USA:s fotbollförbund vill häva protestförbudet.

Och NFL uppmuntrar till fredliga protester.

Det här har fått president Donald Trump att reagera.

Megan Rapinoe firar VM-guldet förra året.
Megan Rapinoe firar VM-guldet förra året.
Megan Rapinoe 2016 inför en landskamp.
Megan Rapinoe 2016 inför en landskamp.

Protesten där amerikaner faller ner på knä under nationalsången eftersom de inte vill visa stolthet över en flagga för ett land som enligt dem förtrycker svarta och icke-vita kan snart inte strida mot reglerna. Under den kommande veckan ska styrelsen för fotbollförbundet i USA enligt ESPN rösta om de ska stryka riktlinjen att landslagsspelare ska stå upp under nationalsången.

Det här ska ske efter en uppmaning från förbundets ordförande Cindy Parlow Cone. Styrelsen ska ha ett konferenssamtal under tisdagen och på fredag sker omröstningen, om det blir ett ja upphävs förbudet omedelbart.

Protestförbudet infördes efter att mittfältsstjärnan Megan Rapinoe föll ner på knä inför en träningslandskamp mot Thailand 2016.

– Det var väldigt medvetet, en liten passning till Kaepernick och allt han står för. Jag tycker det är äckligt hur han har blivit behandlad och hur media har bevakat det hela, sade Rapinoe.

Trump reagerar

Kaepernick som Rapinoe syftade på är San Fransisco 49ers tidigare quarterback Colin Kaepernick som knäböjde under nationalsången vid en försäsongsmatch mot San Diego Chargers. Efter det blev han utfryst i NFL.

Men i helgen medgav NFL-chefen Roger Goodell att ligan har gjort fel som inte lyssnat på spelare som protesterat mot polisvåld, och han uppmuntrar alla till fredliga protester. Något som nu har fått USA:s president Donald Trump att reagera.

”Kan det vara möjligt att Roger Goodell antyder i sitt rätt så intressanta uttalande att det är OK för spelare att falla ner på knä, eller inte stå, under nationalsången och därmed visa brist på respekt mot vårt land och vår flagga?”, twittrar Donald Trump.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.