Fjärde raka för serieledande Göteborg

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

VITTSJÖ. Kopparbergs/Göteborg avslutade vårsäsongen med tre raka segrar och gick till sommarvila som serieledare.

I omstarten av Damallsvenskan kom den fjärde raka segern.

– De är väldigt bra och det finns en anledning till att de ligger i toppen. Vi är nöjda att komma härifrån med tre poäng, säger Kopparbergs/Göteborg-tränaren Marcus Lantz efter 4-2 mot Vittsjö GIK.

Efter att ha inlett Damallsvenskan med tre kryss på de fyra första matcherna har Kopparbergs/Göteborg kommit igång ordentligt. Vårsäsongen avslutades med tre raka vinster och när de på söndagen begav sig till Vittsjö IP gjorde de det som serieledare.

Toppmötet mot överraskningslaget Vittsjö GIK - inför matchen ett av fem lag som var blott en poäng bakom Kopparbergs/Göteborg - slutade till sist i en bekväm 4-2-seger för göteborgskorna som därmed kunde inkassera sin fjärde raka seger.

– Det är skönt att ha sånt offensivt folk som vi har. Vi vet om att det ska mycket till för att vi ska gå mållösa från matcher. Vi har mycket folk framåt som kan göra poäng, säger Göteborgstränaren Marcus Lantz.

Det var också gästande Kopparbergs/Göteborg som tog ledningen i den 16:e minuten. På ett inlägg skarvade Pauline Hammarlund då fram bollen till anfallskollegan Rebecka Blomqvist som slog in 0-1 bakom Sabrina D´Angelo.

Bara fyra minuter senare svarade dock Vittsjö.

På en hörna från Ebba Hed nådde Alexandra Benediktsson högst och knoppade in 1-1.

”Jättefin räddning”

Den första halvleken var chansrik med flera bra lägen för bägge lagen. I den 44:e minuten trodde nog också de flesta att Vittsjö skulle ta ledningen. Tove Almqvist lyfte då in bollen till en framrusande Summer Green. Amerikanskan skulle bara stöta in bollen men VM-spelaren Jennifer Falk stod för en jätteräddning, och såg till att 1-1 stod sig.

– Sätter vi dit den blir det en helt annan match men nu gör vi inte det, säger Vittsjös tränare Thomas Mårtensson besviket.

Istället var det Kopparbergs/Göteborg som gick till halvtidsvila i ledning.

I den 45:e minuten fångade en annan VM-spelare, Julia Roddar, upp bollen i Vittsjös straffområde och placerade in 1-2. 

– Det blir avgörande att Jennifer gör en jättefin räddning när Vittsjö har en jättefin chans att göra 2-1. En kort stund senare gör vi 2-1. Det är små marginaler, säger Lantz.

Den andra halvleken hann sedan knappt börja förrän Kopparbergs/Göteborg punkterade tillställningen. Bara 25 sekunder in på halvleken vann Elin Rubensson bollen på Vittsjös planhalva och lyfte fram den till Pauline Hammarlund. Anfallaren lobbade därefter in 1-3 bakom D´Angelo i Vittsjömålet.

– Jag vet inte riktigt var bollen kommer ifrån i början men jag ser att målvakten kommer långt ut och tänker att jag testar att lobba och jag får en bra träff, summerar Hammarlund.

Thomas Mårtensson menar att det tidiga 1-3-målet blev avgörande.

– De avgör mer eller mindre med 3-1 i början av andra. Vi har lång tid på oss att komma tillbaka men det är ändå tufft att få det där.

Segersiffrorna kom också att utökas ytterligare.

”Vi har kommit igång”

Efter knappa timmens spel skarvade Pauline Hammarlund återigen fram bollen till Rebecka Blomqvist. Den sistnämnda rann igenom hemmaförsvaret och kunde enkelt rulla in 1-4.

– Vi hittar varann bra och det blir bara bättre och bättre. Det är bara att skarva vidare till henne så sätter hon dit dem, säger Hammarlund.

På tilläggstid såg Vittsjö sedan till att putsa till siffrorna, då Paulina Nyström reducerade till 2-4 i den 92:a minuten.

– Vi har kommit igång ännu mer. Vi har inte varit dåliga men vi visste att kunde spela bättre än vi gjorde under våren. Samtidigt är det en styrka att ändå ligga etta i tabellen när vi känner att vi inte kommit gång till 100 procent, men nu fick vi en bra start på höstsäsongen, säger Marcus Lantz.

I och med att det var första allsvenska omgången efter VM i Frankrike hyllades planens många VM-spelare med applåder inför match. På plats fanns även förbundskapten Peter Gerhardsson som efter VM-bronset fick motta en blomsterbukett. Musikfantasten Gerhardsson fick dessutom en signerad skiva av musikern som skrivit Vittsjö GIK:s officiella låt, Peps Persson.

Ytterligare hyllningar utgick till Vittsjö-mittfältaren Michelle De Jongh, som i 2-4-förlusten gjorde sin 100:e match i Damallsvenskan.

Publicerad: