Konstnären: Beter sig som om de är i krig

Peter Linde om vandaliseringen av Zlatans staty: Han är fri att göra vad han vill

Polisen efterlyser vittnesobservationer efter nattens skadegörelse av Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö.

Samtidigt vädjar konstnären Peter Linde till vandalerna att sluta ge sig på verket.

– Folk beter sig som om de är i krig men det här är inte krig, det handlar om fotboll, säger Linde till Sportbladet.

Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö riskerar att välta efter att någon eller några sågat i konstverket under natten mot torsdag.

– I nuläget har vi ingen misstänkt eller frihetsberövad och vi vill nu ha in iakttagelser från de som bor eller har rört sig i området. Alla iakttagelse är av intresse så att vi kan komma närmare en eventuell gärningsman, säger Katarina Rusin, presstalesperson för polisregion Syd.

”Blir så jädra beklämd”

Attacken är den senaste av flera mot statyn efter att det blivit känt att Malmö-sonen Ibrahimovic köpt in sig i stockholmsklubben Hammarby. Konstnären Peter Linde har tidigare uttryckt sig uppgivet kring skadegörelsen av konstverket – men nu är han upprörd.

– Man blir så jädra beklämd. Det är så vansinnigt att man inte kan respektera att Zlatan är en fri människa. Varje människa är fri på jorden att göra vad han vill. Alla som grupperar sig i tillhörigheter hamnar i en vrå och börjar slå sönder och förstöra. Det är resultatet i allt sånt här.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag vill att statyn ska repareras och återställas så bra det någonsin går till sin tidigare status och att de som håller på med det här inser hur i helsike korkade de är. Folk beter sig som om de är i krig men det här är inte krig, det handlar om fotboll.

Utesluter ett stöldförsök

Under natten hade också en snara placerats runt Zlatan-statyns hals i vad som kan misstänkas vara ett sätt att försöka dra loss verket. Polisen Jan-Åke Törnhage, som jobbar med godsspaning i region Stockholm, tror dock inte att händelsen kan kopplas till den våg av statystölder som drabbat framförallt Skåne under det senaste året.

– Att sätta ett rep runt halsen eller såga loss statyn är annars ett vanlig tillvägagångssätt men här har de sågat i statyn i sig och då är den ju förstod. Ett annat alternativ är att det skulle kunna vara metalltjuvar men du får 40 kronor kilot för brons på den vita marknaden, och kanske hälften på den svarta, så det är inte mycket pengar, säger Törnhage om statyn som väger 500 kilo.

Malmöpolisen utreder i nuläget också fallet som skadegörelse.

– Rubriceringen är grov skadegörelse och den bedömningen är gjord utifrån vad man kan se på platsen, vilket är de enda uppgifterna vi har att gå på i nuläget. Om det finns andra avsikter än att tillfoga skada får utredningen visa, säger Katarina Rusin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN