Kaos och Seger när Rosengård räddade en poäng

GÖTEBORG. En tveksamt dömd straff, och beskyllningar från Häcken-håll om att Rosengårdsbänken gett instruktioner till Bea Sprung att maska i slutminuterna.

– Bea är 17 år, jag tror inte ens att hon vet hur man gör, säger Caroline Seger efter 2-2-matchen.

Följ ämnen i artikeln

Toppmötet på Bravida Arena var precis så tufft som det på förhand pratats om. Rosengård räddade en poäng efter att Caroline Seger gjort 2-2 på straff med kvarten kvar.

Men straffen var bara en av ett antal omdiskuterade situationer. Häcken-spelaren Marika Bergman Lundin fällde Stefani Sanders och domaren Sara Persson pekade efter lång tvekan på straffpunkten.

– Det är inte straff. Fällningen sker utanför straffområdet, säger Bergman Lundin.

Hur pass mycket utanför är det?

– Jag vet inte, men hon landar ju utanför… Jag förstår inte, men hon pratade med den assisterande domaren. 

Bergman Lundin var också inblandad i en situation i slutminuterna, då först Mimmi Larsson och sen Bea Sprung satte sig ner på planen, till synes med kramp. Häckenspelarna blev frustrerade, och hamnade i bråk med Caroline Seger.

– Seger puttar först, så då tar jag bort henne. Och då puttar hon mig. Det blir väl lite hetsigt. De försöker ju maska under större delen av slutet. Det är klart att det blir lite provocerande, säger Bergman Lundin om knuffen mot Sveriges meste landslagsspelare.

– Det är inte så att jag tänkte på att det var Caroline Seger. Det var bara ”rör inte min spelare”, vem det sen var jag knuffade spelade ingen roll. 

Än hårdare i sin kritik var Johanna Rytting Kaneryd, som förutom att såga straffdomslutet också beskyllde Rosengårdsbänken för att ha instruerat sina spelare att maska i slutminuterna.  Bea Sprung satte sig först ner på planen, reste sig, men satte sig sen igen. 

– Det är tydligt. Det kom absolut en instruktion från tränarbänken. Jag tycker det är maskning och det hör inte hemma i fotbollen. Jag blev frustrerad att man blir så påverkad av vad bänken säger. 

Vad sa domaren när du påpekade detta?

– Hon var väl på min sida och tyckte att spelaren skulle ställa sig upp. Jag tror att hon också uppfattade att det var från bänken det kom instruktioner. 

Men från Rosengårdshåll förnekade man det.

– Jag tycker det låter konstigt att hon skulle fått instruktioner från tränarbänken. Det låter inte som oss. Jag har ingen aning om varför Rytting Kaneryd säger det, det får stå för henne. Båda spelarna hade kramp, Mimmi (Larsson) har säkert gått sönder också, säger sportchefen Therese Sjögran. 

Caroline Seger förnekar starkt att det skulle ha legat maskning eller tränarinstruktioner bakom kaoset i slutminuterna.

– Nej, inga tränarinstruktioner. Och Bea är 17 år, jag tror inte ens att hon vet hur man gör. Hon hade sprungit otroligt mycket i matchen. Hon hade en känning. Rutinerat om vi skulle maskat? Absolut, men det är roligare att spela fotboll. Och vi har en domare på planen som kan sköta det, hon kan lägga till hur mycket tid hon vill. Så i slutändan tror jag inte att man vinner så mycket på att maska.

Seger sa i en tv-intervju efter matchen att det är domaren som ska hålla nere känslorna, och inte tvärtom. Sportbladet bad henne vidareutveckla det.

– Det är så det är. Det är alltid mycket känslor, och speciellt i en toppmatch. Då handlar det om att domaren ska hålla nere de känslorna och det tycker jag väl inte att hon lyckas med där i slutet när hon vill att Bea (Sprung) ska stå upp och nästan drar upp henne själv. Alltså, det blir ju hetsigt. Och då är det domarens jobb att hålla det lugnt.

Vad har ni spelare för ansvar i det läget?

– Haha, ja… Det är att skydda sina egna, så är det. Sen är det att bete sig så gott man kan. Men det är mycket känslor som tar över. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.