Olof Mellberg sågar MFF: ”Har de scoutat motståndaren?”

Juventus körde över Malmö FF i Champions League

MALMÖ. Två mardrömsminuter just före paus sänkte Malmö FF i Champions League-premiären mot Juventus.

Då riktade Olof Mellberg frän kritik mot MFF:s taktiska plan.

– Man undrar om de scoutat motståndarna över huvud taget, sa experten i C More-studion redan i paus.

Följ ämnen i artikeln

Efter sex år är Malmö FF tillbaka i Champions League och man inledde premiären hemma mot Juventus offensivt och modigt.

MFF såg helt opåverkade ut av det namnkunniga motståndet inför 5832 sjungande supportrar som skapade en fantastisk inramning på stadion. Man angrep matchen ungefär som om man mötte Varberg hemma i allsvenskan en söndagseftermiddag.

Man fick med sig flera fasta situationer på italienarnas planhalva och Sören Rieks hade ett vasst volleyskott strax över i den 17:e minuten på ett inlägg av Jo Inge Berget.

Två mål på två minuter

I den 23:e minuten anföll Juventus för första gången med riktigt mycket folk och då hängde inte MFF:s markeringsspel med. Juan Cuadrado drog ett inlägg från sin högerytterposition och nästan liggande längs marken centalt i straffområdet kunde insmygande vänsterbacken Alex Sandro nicka in 1–0 lågt bakom Ismael Diawara.

Sedan dröjde till slutet av första halvlek innan Juventus, som då hade tagit över matchen sedan en kvart, skapade något riktigt farligt igen och då sänkte man MFF lika skoningslöst som snabbt.

Lasse Nielsen drog ner Alvaro Morata efter misstänkt offside med ett par minuter kvar av första halvlek och domaren Artur Dias från Portugal pekade på straffpunkten. Straffen satte Paulo Dybala mitt i målet men bara millimetrar från Diawaras fötter: 2–0 efter 45 minuter.

Juventus hann sedan punktera matchen före paus i den första och enda tilläggsminuten när en lång utspark så småningom landade hos en fri Morata som lättade in 3–0 högt upp stolpe in.

”Väldigt svag försvarsinsats”

MFF hade stora problem defensivt på kanterna där deras 3–5–2-system i europaspelet innebär att Jo Inge Berget och Sören Rieks ska ta hand om ytterzonerna både defensivt och offensivt.

Olof Mellberg, som debuterade som expert i C More-studion, sågade MFF:s taktik rejält redan i pausen och pekade på hur isolerade Berget och Rieks blev mot både en, två och tre världsspelare.

– Det är överlag en väldigt svag försvarsinsats av Malmö i den här halvleken ur ett taktisk perspektiv, dundrade Mellberg, som spelade i Juventus 2008–09, i tv.

– Man undrar om de scoutat motståndarna över huvud taget inför den här matchen. Precis det jag pratade om inför matchen inträffade, och inte bara en, två eller tre gånger utan uppemot tio gånger.

– Det här är en taktisk miss av Malmö. Tremannamittfältet klarar det inte och Rieks och Berget blir väldigt isolerade. Ska man spela med dem när man har rena ytterbackar på bänken? Det här är en match för ytterbackar, säger Mellberg och syftar på Martin Olsson, som han hade i Helsingborg i fjol, och Eric Larsson.

Kulusevski byttes in

Mellberg och hans kollega i studion, Kim Källström, var efter matchen förvånade över att Tomasson inte försökte ändra spelsystem.

Juventus kontrollerade matchen i andra halvlek och var närmare 4–0 än MFF 3–1 men hemmalaget kunde hålla tätt efter paus efter att par fina parader av Diawara.

– Hade det varit 0–1 i paus hade haft chans på poäng. Det var en kalldusch att de fick tvåan och trean på egna misstad, då är det kört mot så bra motstånd, säger Sören Rieks i C More.

Dejan Kulusevski? Den svenske landslagsmannen byttes in i den 82:a minuten men hann inte påverka så mycket.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.