Därför hejar MFF-bossen på Djurgården i kväll

Uefas förslag: en extra plats i Europa League till Sverige

Publicerad 2022-08-23

Om två år får Sverige ytterligare en kvalplats till Europa League.

Men det förutsätter att allsvenskan minst behåller sin rankning i Europa.

– Därför är det jätteviktigt att vi får fler lag i europaspel, säger MFF:s vd Niclas Carlnén inför svenska lagens playoff i dag och i morgon.

Följ ämnen
Malmö FF

Vikten av att få ut svenska lag i Europa har alltid varit viktigt för svensk fotboll.

Men i år och nästa år står extra mycket på spel.

Sedan Conference League tillkom som en tredje europacup i fjol har Sverige bara en plats i kvalet till Champions League och Europa League. Den är vigd till svenska mästarna förstås och i år är det Malmö FF som har chansen.

Övriga svenska topplag (tvåan och trean i allsvenskan samt cupmästarna) får nöja sig med att kvala till Conference League.

PLUS: Djurgårdens returmatch mot Apoel – streama här


”Öppnar möjligheten som inte finns i dag”

Men ett nytt format kommer att sjösättas till säsongen 2024/25 av Uefa och där väntas Sverige få ytterligare en kvalplats till Europa League, enligt MFF:s vd Niclas Carlnén som dessutom sitter med i styrelsen i intresseföreningen ECA (European Club Association), så länge man inte tappar på rankningen.

– Om vi har samma rankning som nu är förslaget att tvåan i Sverige ska få kvala till Europa League. Det vill säga att man öppnar den möjligheten som inte finns i dag, säger Carlnén.

Sverige ligger i dag 23:a på Uefas nationsrankning av ligorna.

Vi får inte tappa någon position alls eller?

– Så hårt är det kanske inte. Men det är jätteviktigt att vi får fler lag i europaspel. Djurgården är väldigt nära nu. Det är direkt avgörande för att Sverige ska klättra i nationsrankningen, annars är det risk att vi tappar.

Niclas Carlnén.

”Hade varit fantastiskt”

Djurgården har 3–0 att gå på inför bortamatchen mot cypriotiska APOEL i kväll. MFF har en 3–1-ledning inför sitt bortamöte med Sivasspor i morgon medan AIK ligger risigt till efter 0–3 borta mot Slovacko i torsdags.

Då hoppas du på Djurgården och AIK alltså?

– Tre lag hade varit fantastiskt för vår nationsrankning vilket hade gett både oss och alla andra svenska lag ännu större möjligheter att få bättre kvalchanser och fler platser, säger Carlnén.