Allardyce om chocken: ”Min mörkaste tid”

avAndreas Lillhannus

Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

Sam Allardyce fick sparken som engelsk förbundskapten efter en skandalvideo.

Nu berättar ”Big Sam” om känslorna att lämna sitt drömjobb – efter bara 67 dagar.

– Det var min mörkaste tid, säger han till Daily Mirror.

Sam Allardyce presenterades i juli 2016 som ny engelsk förbundskapten.

”Big Sam” var stolt och slog fast att han precis fått ”det bästa jobbet inom engelsk fotboll”.

Det varade dock bara i 67 dagar.

I september smygfilmades Sam Allardyce av journalister från tidningen The Telegraph, som vid ett möte utgett sig för att vara affärsmän.

Där avslöjade Allardyce bland annat hur man lurar systemet och kringgår fotbollens affärsregler som förbjuder tredjepartsägarskap av spelare – och han häcklade dessutom sin föregångare, Roy Hodgson.

Han fick sparken dagen efter – men först nu, efter att nyligen säkrat nytt Premier League-kontrakt med Crystal Palace, öppnar han upp om avskedet i en lång intervju med Daily Mail.

”Min mörkaste tid”

– Det var min mörkaste tid, jag var mentalt och psykiskt skakad. Jag körde hem till Bolton från Wembley den natten... och jag har aldrig åkt så långsamt i hela mitt liv, säger han, och fortsätter:

– Det var en lång, lång natt. Det var ingenting på vägen men jag körde i 80 kilometer i timmen hela vägen tillbaka. Långsamt, långsamt. Jag kunde inte ens sätta på radion... bara tystnad. Allt var skit, skit, skit.

Sam Allardyce hann bara leda landslaget i en match. Det blev vinst borta mot Slovakien.

Bara dagar efter att han förlorat jobbet så tog England emot Malta på Wembley i VM-kval.

Allardyce försökte se matchen på tv från sin semester-villa i Spanien.

– Men jag kunde inte titta. Jag klarade 15–20 minuter, sen var jag tvungen att byta kanal. Det var på Wembley och jag hade inte ens fått möjligheten att få en match där. Det hade varit ett stort ögonblick för mig, det vände sig i magen på mig, säger han.

”Borde hållit min stora mun stängd”

Allardyce är dock tydlig med att han ”verkligen förstår FA:s beslut om att avsluta samarbetet”, och att han själv betett sig som en ”jävla idiot”.

Tre månader efter att han fått sparken tog han över Crystal Palace, som då låg på en 17:e plats i Premier League.

Efter en trög inledning fick Allardyce till slut igång poängmaskinen och Londonlaget, nu på 13:e plats, spelar i den engelska högstaligan även nästa år.

Så klart med Allardyce som tränare.

– Jag är verkligen glad över att ha bevisat vad jag kan göra efter en så svår tid. Man lär sig av sina misstag och jag borde ha hållit min stora mun stängd. Men det är sådan jag är som person och jag är nöjd med mitt liv igen. Det är fantastiskt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM