Stormatchen inställd efter matchfixningsförsök

IFK Göteborg-AIK ställs in: En mycket allvarlig attack mot svensk fotboll

FOTBOLL

Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter ett matchfixningsförsök.

Det meddelar Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Enligt IFK Göteborgs sportchef Mats Gren är det en av AIK:s målvakter som utsatts för hot.

Svenska fotbollförbundet motiverar det inträffade så här:

”En AIK-spelare uppvaktades i tisdags av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg.”

Kallades till ett möte

Enligt Svensk elitfotboll ägde matchfixningsförsöket rum i tisdags när en AIK-spelare kallades till ett möte. Han ska där ha erbjudits ”ett ansenligt belopp” i ersättning för att aktivt bidra till att klubben skulle förlora matchen.

Svenska fotbollförbundet informerades om det inträffade på onsdagskvällen och beslutade därefter att ställa in matchen.

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare.

LISTA: 20 skandaler som skakat allsvenskan

Foto: TT

”Glad att spelarna vågat berätta”

Att AIK-spelaren klev ut och varnade välkomnas av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Jag är glad att spelarna i AIK har vågat berätta och att vi har fått bra stöttning av Polisen. Det här ett kvitto på när samverkan fungerar som bäst. Polisen har tillsatt en särskild aktionsgrupp och både spelare och föreningen agerar direkt, då löser vi problemen snabbt tillsammans, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Enligt TT har polisen inlett en förundersökning i ärendet. Svenska fotbollförbundet har presskonferens klockan 11:15, där AIK:s vd Mikael Ahlerup och sportchefen Björn Wesström ska vara med.

– Vi har inget att säga just nu. Vi hänvisar till Fotbollsförbundets hemsida, säger Ulf Jörnvik, IFK Göteborgs presstalesperson.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren hävdar att det är en av AIK:s målvakter som utsatts för hot.
– Det lilla jag vet är att någon i går kväll gått på AIK:s målvakt från något håll. Jag vet inte alla detaljer. Här gäller att vara lite försiktig. Det jag vet är hot som har utövats mot honom och att de skall vara med och se till att matchen blir ett visst resultat, säger han till GP.

GP: Vilket?
– Att AIK förlorar.

Oscar Linnér skulle ha varit avstängd i kväll och Kyriakos Stamatopoulos var tänkt vakta målet.

FAKTA

Tidigare misstänkta läggmatcher

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.
2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.
2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.
September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.
Oktober 2013–: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.
Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.