Talangflykt från Sverige: ”Kommer försvinna ännu fler”

Svenska talanger lämnar allsvenskan för Danmark.

Samtidigt har norska storklubbar passerat svenska storklubbar i sponsorintäkter.

– Det kommer att lockas över fler spelare, säger AIK:s tränare Bartosz Grzelak.

AIK:s tränare Bartosz Grzelak.
AIK:s tränare Bartosz Grzelak.

AIK har nyligen tappat en talang till Danmark då egna produkten och vänsterbacken Eric Kahl, 19, såldes till Århus.

Samma sak sker i bland annat IFK Göteborg som sålt talangen Emil Holm till SønderjyskE samt just nu rapporteras vara på väg att sälja Rasmus Wikström till Bröndby.

Enligt AIK-tränaren och förre U21-förbundskaptenen Bartosz Grzelak ser vi bara början på talangflykten.

– Jag tror vi måste inse att de har en starkare ekonomi än vad vi har. Och att de har en en förmånligare skattesituation med artistskatt som säkert kommer locka över fler spelare.

”God scouting”

– Sedan har de gjort en hel del försäljningar tack vare en hel del god scouting. De har samlat på sig en hel del kapital är min känsla. Det är jobbigt att säga att vi måste acceptera det, men det kanske är en verklighet vi får finna oss i närmsta tiden.

Kan man vända utvecklingen?

– Det är val snart. Vi får gå ihop alla fotbollsälskare och sänka skatterna, artsistskatten. Nä, men det handlar mycket om pengar. Det är det som styr fotbollen. Det är nog något större än som du och jag kan göra något åt, säger Bartosz Grzelak.

Norge passerar Sverige

I norsk fotboll har deras storklubbar passerat svenska storklubbar (Malmö FF borträknade) när det kommer till sponsorintäkter.

AIK:s Sebastian Larsson om utvecklingen med att svenska talanger lämnar Sverige för grannländer:

– Jag har inte funderat så mycket på det, men rent generellt är det väl trist. Sedan är det individuellt för varje spelare i varje situation, men tänker man ur ett konkurrensperspektiv mellan Sverige och Danmark och andra ligor så är inte det positivt. Sedan finns det mycket annat som spelar roll där också, säger Sebastian Larsson.

Hur höjer man kvaliteten på allsvenskan så att den blir starkare än ligorna i Danmark och Norge?

– Det är kvaliteten på oss spelare, det behöver vi inte stå och ljuga om. Det är vi 22 i dag till exempel i varje match som sätter kvaliteten. Vi behöver inte titta någon annanstans än till oss själva.

– Sedan är det klart att det finns mycket runtomkring som spelar roll. Ekonomi till exempel, säger Sebastian Larsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.