Jättesviten bruten – Sverige krossade USA i OS-premiären

TOKYO/STOCKHOLM. USA:s jättesvit är bruten.

De svenska fotbollsdamerna krossade amerikanskorna i OS-öppningen.

– Jag känner en stor stolthet över den här prestationen, säger tvåmålsskytten Stina Blackstenius till Sportbladet.

– Man är nästan lite chockad, de har inte förlorat på jag vet inte hur många matcher, säger Hanna Glas.

44 landskamper utan förlust. Det var USA:s facit inför dagens OS-premiär mot Sverige. Den är nu bruten efter en kross av de svenska fotbollsdamerna då man vann med 3–0.

– Det var ett drömmigt resultat och en drömmig match att starta turneringen med, säger Kosovare Asllani till Sportbladet efteråt.

– Det känns som att Sverige har haft en dröm om att vinna mot USA länge, det var skönt att kunna få den matchen nu, säger Hanna Glas.

Det var en sällan skådad svensk överkörning som inledde matchen. Sverige skapade flera klara chanser och i mitten av andra halvleken skulle de också få utdelning, när Stina Blackstenius skarvade in ett Sofia Jakobsson-inlägg.

– På något sätt kommer jag in framför och skarvade in den, säger målskytten.

Och på den vägen skulle det fortsätta för ett Sverige som på alla sätt och vis lyckades spela ut USA. I läget där man förväntade sig ett pånyttfött USA efter pausvilan så kom i stället 2–0 när Stina Blackstenius blev tvåmålsskytt i minut 55. Ett andra mål på hennes konto som hade kunnat komma tidigare sett till mängden målchanser svenskorna lyckades skapa.

– Klart jag hade kunnat förvalta chanserna bättre. Samtidigt är det svårt att stå här besviken när vi vinner med 3–0, säger anfallaren.

Tvåmålsskytten ut skadad

Strax efter sitt mål föll gick dock anfallaren ner skadad. Efter läkarbehandling leddes hon ut, och ersattes av Lina Hurtig.

– Jag mår bra. Det var en smäll i bakhuvudet. Men det var lite mer oro och rädsla att det skulle vara värre. Men det känns lugnt, säger Blackstenius efter matchen.

USA hade dock sina chanser. Inhoppande Megan Rapinoe gav Christen Press ett öppet mål med 20 minuter kvar – men 32-åringen prickade stolpen.

Men denna dag var det inget snack om vilket lag på plan som var bäst. Lina Hurtig nickade snyggt in 3–0 i minut 72, och fullbordade krossen.

Är detta den bästa landskamp ni spelat?

– Ja, det skulle jag säga. Mot den typen av motstånd vi möter i dag och prestationen vi gör i dag. Den slår väldigt högt.

”Lite overkligt”

Caroline Seger är samlad efter matchen.

– Det känns som att vi gör en helt exemplarisk match, säger hon och fortsätter:

– Vi möter världsmästare, ett av världens bästa lag, naturligtvis så är det jättebra och jättestort att vinna mot dem. Vi är väl förtjänta av segern med tanke på hur vi spelade, säger 36-åringen.

Hade ni kunnat tro att inte bara skulle slå USA utan även köra över dem?

– Nej, det känns lite overkligt med tanke på hur mycket vi möter dem. Tror nog USA var väldigt besvikna också. För vår del gav det mycket självförtroende också, men det var ju också första matchen. Vi måste ställa om annars kommer inte den här matchen betyda så mycket.

Redan på lördag väntar andra matchen i gruppspelet, då mot Australien.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Svenskt jubel efter Hurtigs mål
Svenskt jubel efter Hurtigs mål
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.