KGFC:s Peter Bronsman: ”Vi har missat det”

Publicerad 2021-01-19

Kopparbergs Göteborgs ordförande Peter Bronsman kritiseras av fans till både den egna klubben och BK Häcken.

Inför de avgörande årsmötena ställde Sportbladet den fråga som KGFC konsekvent vägrat ge ett rakt svar på:

Hur många har rösträtt i er förenings viktigaste fråga någonsin?

– Det beror på hur många som kommer. Vi har varit tio, femton personer på årsmötet de sista sjutton åren. Det är lite. Vi får inte så många medlemsförfrågningar och en stor medlemsskara är önskvärt. Det skapar intresse och det är en anledning till att vi vill gå vidare till en stor klubb, säger Peter Bronsman.

I en ansökan till idrottsförvaltningen i Göteborg uppges att klubben har 25 aktiva medlemmar – varav alla är spelare. Är ni inte fler?

– Vi är nog 50 aktiva om man räknar allihopa.

På listan över medlemmar står ingen ur styrelsen. Men i era stadgar står att du inte kan sitta i styrelsen utan att vara medlem. Hur går det ihop?

– Alla i styrelsen är vanliga medlemmar.

Men de finns inte med på listan som ni skickat in till idrottsförvaltningen i Göteborg.

– Jag har inte sett listan som du nämner, det ska inte vara så. Vi har många hedersmedlemmar också, en del som gått bort och så.

Men ansökan är ju gjord i ditt namn.

– Jag vet inte riktigt, kommer inte ihåg den i huvudet. Det stämmer säkert. Det är inget konstigt med det.

Hur kommer det sig att ni är så få?

– Vi har velat få flera medlemmar, men det är inte så lätt att få dem bara. Vi är en ung, liten klubb. Alla medlemmar i föreningen har stått i kiosker och vid insläpp. Det primära för oss har inte varit att ta hand om medlemmarna heller. Det är jobbigt att få in medlemmar, det kostar en slant också. Alla klubbar vill nog ha mycket medlemmar. Generellt sett har vi varit en liten klubb med stora framgångar de senaste åren, framförallt med SM-guldet. Vi är värda mycket mer medlemmar.

– Häcken är ju ett typexempel på hur man verkligen tar hand om sina medlemmar. Vi har missat att arbeta aktivt med det, det har inte funnits tid till det.

För att bli medlem i KGFC måste styrelsen godkänna ansökan, och ni har rätt att avslå ansökningar. Varför har ni valt det systemet?

– De flesta föreningar har det nog så. Jag tror att de flesta har i stadgarna att de har kontroll på medlemmarna och att medlemmar vill föreningens väl.

– Men det har inte varit speciellt många ansökningar. Kanske fyra-fem stycken. Vi har godkänt ansökningar också, men underhåller man dem inte så tappar de sugen.

Vi har pratat med Bill Romanus, revisor i KGFC support, som i fjol ansökte om att bli medlem men inte fick något svar. Varför fick inte han bli medlem?

– Det är den enda ansökan som ligger inne. Vi tar dem alltså vid årsmötet, eller på styrelsemöten. Då kan det falla mellan stolarna. Vi hoppas i alla fall att man blir medlem i nya föreningen. Hans ansökan ska behandlas. Det är alltid trevligt när det kommer någon mer.

Så ni har inte avslagit hans ansökan?

– Vi har inte avslagit någon, någonsin. Man vill alltid ha många medlemmar, men många tycker att det ska ingå något om man är medlem. Det är en av anledningarna till att vi vill gå in i en större klubb. Med många på läktarna blir det roligare att vinna, speciellt för spelarnas skull.

Men varför har inte Bill fått något svar?

– Det är ju ett exceptionellt läge i och med det pågående övertagandet. Ett vanligt år hade han säkert blivit godkänd. Kan inte tänka mig att han inte skulle bli godkänd. 

Men enligt Bill så ansökte han även i fjol, utan att få svar?

– Det kan ju ha varit förra året, vi brukar behandla dessa på årsmötet. Några år har vi inte fått in några, vi har kanske fått in tio ansökningar på sjutton år, som kommit den vägen. Vi har inte jobbat aktivt med det heller. Och man får inte upp någon medlemsskara om man inte jobbar aktivt med det.

Bill säger att han förstår Getingarnas frågetecken kring föreningsdemokrati, “för i KGFC tror jag inte att den finns över huvud taget”. Vad har du för svar till honom?

– Den (kritiken) kommer ju för att vi är så få medlemmar till den storleken vi har. Vi vill ju bredda det. De har en poäng i det, det kan vi förbättra.

Så alla är välkomna att söka medlemskap?

– Ja. Jag hade kommit ihåg om vi avslagit några.

Vilka är det som är medlemmar då? Inte supporterklubben?

– Jag kan inte säga vilka på grund av GDPR. De största supportrarna är medlemmarna. De som har slitit och tagit föreningen dit de är idag. De är positiva till att vi vill ta nästa steg med de besluten vi tagit. Vi vill inte halta mot Europa. Vi har aktivt sökt en klubb som kan ta oss till nästa steg.