Gustafsson om VAR: ”Alla jobbar för det”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

NORRKÖPING. VAR är en kontroversiell fråga i allsvenskan.

Många supportrar är negativa – men inte tränarna och spelarna.

– Det är en självklarhet att vi behöver det. Alla andra jobbar för att det ska bli VAR i svensk fotboll också, säger IFK Norrköpings tränare.

IFK Norrköping fick tre straffar på 13 minuter. Efteråt var Falkenbergs tränare Hans Eklund förtvivlad.

– Domarna gör sin bedömning, men vi i Falkenberg får aldrig med oss sådana straffar. Det är tungt. Den här säsongen har vi 1-11 i straffar. Om det nu ska jämna ut sig så hoppas vi att vi får en jävla massa straffar de sista två omgångarna... sa han på presskonferensen.

Eklund menade också att Peking, som tidigare klagat om uteblivna straffar, nu fick retroaktiv utdelning tack vare sina utspel. Simon Thern är den spelare som kanske varit allra mest kritisk till de allsvenska domarnas säsong, men hade inga synpunkter på att domare Adam Ladebäck gav Peking tre straffar på kort tid.

– Det är straffar. Allihopa. Det är klumpigt försvarsspel av Falkenberg i alla tre situationer. Någon kanske är billig, men den andra är totalt solklar och den sista går inte att snacka om.

”Finns ingen annan väg att gå”

IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson ser bara en lösning på de ständiga domardiskussionerna som präglat den allsvenska säsongen. Han vill införa VAR och ge domarna möjlighet till videoanalys under matcherna.

– Det finns ingen väg i svensk fotboll som inte innehåller VAR i framtiden. I stort sett alla andra ligor har det. Det är en självklarhet. Alla andra jobbar för att det ska ske i svensk fotboll också, säger Gustafsson som menar att det är en allmän åsikt bland spelare och tränare.

Jens Gustafsson.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Jens Gustafsson.

– Då sitter vi inte på samma sätt efter matcherna, får en bättre kontroll och ni får andra saker att skriva om också. Vilket jag tycker vore betydligt bättre. Vi har varit en del av det (som klagat på domarna i medierna), vi har tyckt till lite grand, men med all rätt vill jag säga. Men det finns ingen annan väg att gå (än VAR).

Vill skydda domarna

Men det är en fråga som delar Fotbollssverige. Många supportrar och medlemmar i föreningarna är mycket negativa till VAR och hur det påverkar matcherna.

Jag upplever att det är en rätt stor klyfta med utövare och tränare på ena sidan och många supportrar och medlemmar på den andra?

– Jag har noterat det också. Men jag tycker att det här är viktigt för att skydda domarna. Det är klart att det är en yrkeskår som vill ha det hjälpmedlet. Vi lever i en tidsålder där det finns så många hjälpmedel. Vi tränare och spelare har alla hjälpmede som finns, då borde domarna få det också.

Thern positiv till VAR

Simon Thern, som tidigare uttalat sig positivt om VAR, håller med sin tränare. Men han vill att hjälpmedlet används på ett pragmatiskt vis.

– Det ska användas på rätt sätt bara, precis som Jonas Eriksson (tidigare domare) uttalat sig om. Man ska inte gå in och pilla bland pixlar och dra linjer från en axel för att se om den är före en tå och ge offside. Kan man inte se det i ett rörligt material så kan man släppa det, säger han och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan man utveckla VAR, för allt är ju inte spikat och hjälpmedlet har ju inte funnits så länge. Det är för domarnas skull så att de har något att falla tillbaka på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.