Fotbollsprofilens fuskanklagelse mot Kalmar FF

Publicerad 2020-12-09

Kalmar jublar efter (regelvidriga?) 3–1 mot J-Södra.

3–1 i kvalet borta mot J-Södra tog Kalmar FF ett stort steg mot förnyat allsvenskt kontrakt.

Men Jens Fjellström anklagar laget för att fuska vid de långa inkasten som ledde till målen.

– Det är inte ett korrekt inkast. Högerbenet lyfter, säger Dplay-experten.

Följ ämnen

3–1-segern borta mot J-Södra på Stadsparksvallen var överraskande stora siffror för Kalmar FF i den första matchen i kvalet till allsvenskan.

Mindre överraskande var hur Kalmar FF gjorde målen.

Alla tre kom efter fasta situationer.

– Jag minns inte när vi gjorde mål på något annat sätt senast, säger Viktor Elm till Dplays.

Kritiken: Borde inte varit mål

Kalmar FF:s 1–1 (självmål av Kevin Rodeblad) kom efter en frispark, 2–1 genom Sebastian Ring efter ett inkast från höger från Isak Jansson och även 3–1 av Geir André Herrem efter ett inkast från vänster från samme Jansson.

Men efter matchen var Dplay-experten Jens Fjellström kritisk – indirekt mot domaren Mohammed Al-Hakim – och mot Kalmar FF för inkasten som den rutinerade fotbollstyckaren menade var regelvidriga.

– Rätt ska vara rätt. Isak Jansson behöver ha kontakt med bägge fötterna i marken när man kastar de här långa inkasten – annars fuskar man till sig längd, säger Fjellström.

– Högerbenet lyfter alla gånger och det är inte ett korrekt inkast om jag kan regeln rätt.  Det innebär att det inte är ett giltigt inkast och det som sker därefter (1–3-målet) borde inte godkänts.

Avstår kommentera

– Här blir varje mål så kopiöst viktigt. Det är stor skillnad att förlora med 1-2 eller 1-3, avslutar Fjellström.

Sportbladet sökte efter matchen långinkastaren Isak Jansson, 18, för en intervju men han tackade nej.

Nanne Bergstrand återkom dock per telefon.

– Det är långsökt av Jens (Fjellström). Då får man titta på massvis med saker. Kolla hur J-Södra snor fyra meter och lägger en frispark längre fram och så vidare. Det är en bedömningssak och upp till domaren och hans assisterande att reagera mot, säger Kalmar FF-tränaren.

– Det är definitivt inget medvetet fusk. Vi har kastat långa inkast i 30 omgångar av allsvenskan i år utan att domarna haft några synpunkter. Tycker Fjellström att det här är fusk så får han ha mycket TV-tid att gå igenom allt som händer i matcherna, säger Bergstrand.