AIK Fotboll

AIK Fotboll lånar 5 000 000 kronor

Av: 

Andreas Käck

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Fortsatt ingen publik på matcherna.

Nu meddelar AIK Fotboll att de lånar flera miljoner kronor av sin huvudpartner, SVEA.

Delvis för att kunna värva spelare i sommar.

AIK skriver i ett uttalande att deras likviditet, trots pandemin, ”utvecklats på ett stabilt sätt”. Trots detta väljer föreningen nu att ta ett stort lån av sin huvudpartner SVEA.

Lånet är på 5 miljoner kronor. Därtill finns en möjlighet att belåna ytterligare 2,4 miljoner kronor i så kallade kundfordringar – det vill säga pengar för en såld spelare där köpande klubb ännu inte betalat.

”Behov av reserv”

Lånet tas delvis för att kunna värva spelare i sommar.

– Vi har dock ett behov av en reserv för att möjliggöra ett fullt ekonomiskt handlingsutrymme vid kommande transferfönster i syfte att kunna genomföra transfers på villkor som långsiktigt stärker vår finansiella position. Vi vill också ha en möjlighet att avstå från transfers i de fall som vi bedömer att de villkor som erbjuds inte når de nivåer som vi eftersöker, säger AIK Fotbolls finansdirektör Håkan Strandlund.

Inte första lånet

Över ett år har gått sedan publik förbjöds på allsvenska fotbollsmatcher på grund av pandemin och de allsvenska klubbarna har drabbats hårt ekonomiskt.

Förra sommaren tog AIK Fotboll ett lån på 1,5 miljoner kronor av ”Den Svarta Massan” – en ekonomisk förening som supportrar har bildat för att stötta klubben.

Nu är det alltså dags igen.

– Generellt råder fortfarande stor osäkerhet kring pandemins utveckling vilket, med gällande restriktioner, begränsar klubbens möjligheter att sälja lösbiljetter till våra hemmamatcher under en period framöver. Krediterna som upptagits kan därför också fungera som en likviditetsbrygga till dess att AIK Fotboll har möjlighet att sälja lösbiljetter och andra matchprodukter utan de begränsningar som nu gäller, säger Håkan Strandlund.

Allsvenskan 2021: Här är hela spelschemat

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya restriktioner kring idrotten efter 1 juni: ”Ignorant”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Fotboll