”Kan man bete sig hur som helst?”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Christian Järdler

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

Tvisten mellan IFK Värnamo och Christian Järdler fortsätter.

Nu vill klubben stoppa tränaren från att leda laget.

– Vi ser helst att han tar en timeout, säger sportchefen Thomas Lundqvist.

Den pågående härvan mellan Christian Järdler och nuvarande klubben IFK Värnamo grundar sig i att tränaren vill bryta kontraktet.

I oktober avslöjade P4 Kronoberg att Järdler vill ta över superettanklubben Öster. Detta anser Värnamo strider mot det avtal som är skrivet mellan de båda parterna.

Nu vill klubben stoppa honom från att leda laget resterande delen av säsongen. Järdler har å sin sida anlitat ett juridiskt ombud, Martin Klette.

– Jag skickade en fråga till honom eftersom vi inte har fått en formell uppsägning av kontraktet ännu, säger sportchefen Thomas Lundqvist.

”Illa berörda”

Stämmer det att ni inte vill att han ska träna laget i eftermiddag?

– Vi ser gärna att han tar en time out. Nu är det bara en match kvar och vi kan väl uthärda det, men det är inte kul. Inte för några parter. Spelare och vi som jobbar kring klubben blir givetvis illa berörda av det här.

Dialogen med Öster är avslutad. Klubben har bett att få lämna förhandlingsbordet. 

Sportchefen betonar att tvisten inte handlar om pengar.

– Det som har hänt är att vi har fört diskussion med honom och Öster och vi har inte kommit överens. Jag tycker att det här handlar mer om gränser, moral och etik, säger Thomas Lundqvist.

Skiljs inte som vänner

– Pengar är inte avgörande i det här läget. Ska vi ha det så här i svensk fotboll, att man kan bete sig hur som helst?

IFK Värnamo har en match kvar att spela. Men det är tydligt att de båda parterna inte lär skiljas som vänner.

– Jag kan bara beklaga, men samtidigt måste det finnas gränser. Vi lever i en fotbollsvärld där det inte finns jättemånga människor i ledar- och spelarkår. Vi måste fråga oss själva: är detta okej? Om ja, så omkullkastar det ganska mycket, säger Thomas Lundqvist.

Inte tagit kontakt

Det juridiska ombudet Martin Klette meddelar Sportbladet att Lundqvist inte alls har tagit kontakt med honom gällande Järdler.

Vidare vill han inte gå in på detaljnivå hur dialogen mellan klubb och tränare har låtit.

– Man anlitar väl inte ett juridiskt ombud om man klarar av att lösa något utan det. Så det här är en upptrappning. Christian gör bedömningen att det här kan bli en juridisk tvist. Den förbereder jag mig för nu, sa Klette till Fotbollskanalen under onsdagen.

Nykomlingar i Allsvenskan på 2010-talet – så gick det 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM