Serie A 2017/18

Lazio skickar fans till Auschwitz: ”Kan inte skojas bort”

Av: 

Lo Hägerfelth

FOTBOLL

Under helgens match mot Cagliari hade Lazios supportrar lämnat hånande klistermärken avbildade Anne Frank på läktarna.

Nu meddelar klubben att de agerar mot de erkänt problematiska supportrarna.

Bland annat med en årlig resa för 200 supportrar till Auschwitz.

Den italienska fotbollen har länge haft problem med rasism. I januari 2013 valde Kevin-Prince Boateng, då i Milan, att gå av planen mitt under pågående träningsmatch efter att han fått apljud ropade mot sig och samma sak hände tidigare i år då Sulley Muntari gick av planen under en Serie A-match för sitt Pescara. Dessa två exempel är dock enbart två av betydligt flera. Vissa lags supportrar har dessutom gjort sig mer kända för denna typ av rasism än andra.

En sådan klubb är Lazio. Rom-klubben fick så sent som tidigare denna månad sin kurva avstängd i två matcher på grund av rasistiska rop i en match mot Sassuolo, bara en i raden av liknande incidenter och straff.

I helgen hände en ny incident i liknande tema. I Lazios hemmamatch mot Cagliari hittades nämligen antisemitiska meddelanden, klistermärken på Anne Frank iklädd en Roma-tröja, på Lazio-läktarna efter matchen. En match där Lazio-supportrar även under matchen hade uttryckt sig nazistiskt.

Incidenten har fått stor uppmärksamhet i Italien efteråt. Det gör även att Lazio nu väljer att agera.

Skickar supportrar till Auschwitz

Tidigare i dag besökte klubbpresidenten Claudio Lotito synagogan i Rom och fördömde då all form av rasism.

– Vi är här i dag för att dissekera oss själva från all form av xenofobi och antisemism, sa Lotito enligt Football Italia.

Vidare berättade Lotito om hur klubben nu kommer att jobba för att stävja denna typ av rasism inom klubben. Bland annat sa han att spelare kommer att skickas till skolor för att utbilda elever, för få folk att ”överkomma sociala, rasistiska och finansiella barriärer”.

Dessutom berättade han om ett nylanserat initiativ där klubben kommer att skicka supportrar till det före detta koncentrationslägret i Auschwitz.

– I dag kan jag officiellt meddela att Lazio kommer att delta i ett nytt initiativ, att organisera en årlig resa till Auschwitz för 200 Lazio-supportrar för att utbilda och för att säkerställa att vi inte glömmer vissa epoker, så att dessa personer förstår vad det handlar om, sa Lotito, som dock menade att detta inte var ett helt nytt åtagande för klubben.

– Detta handlar inte om vad Lazio vill göra, utan vad vi alltid har gjort. Lazio har alltid varit tydliga med att fördöma dessa typer av incidenter, med starka signaler och även genom att föra folk till rätten, sa Lotito.

– Du kan inte skoja bort dessa saker. Vi fördömer all form av rasism.

Anne Frank ska läsas vid matcherna

Men Lotito är inte den ende som har reagerat. Efter helgens incident har även Italiens president Sergio Mattarella fördömt Lazio-fansens agerande i matchen mot Cagliari som ”inhumant och alarmerande för vårt land”. Därtill uttryckte premiärminister Paolo Gentiloni händelsen som ”otrolig, oacceptabel och inte att minimera”.

Dessutom har det italienska fotbollsförbundet beslutat att alla helgens matcher i Serie A, Serie B och Serie C samt amatör- och juniormatcher kommer att inledas med en tyst minut. Under minuten kommer delar av Anne Franks dagbok att läsas genom högtalarna vid samtliga av ligans matcher.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Serie A 2017/18

LÄS VIDARE

Italiens underbarn

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A 2017/18

Serie A

SS Lazio

Rasism