Jätterysaren: Går vi mot en repris?

Danmark vann – KAN få Sverige i playoff

FOTBOLL

Danmarks VM-dröm lever.

Efter 1–0-segern borta mot Montenegro ser laget ut gå till playoff.

Då kan det bli en ”repris” – mot Sverige.

Det drar ihop sig rejält i VM-kvalet och många lag är inblandade i superrysare, däribland Sverige.

På lördag ställs ”Blågult” mot Luxemburg i en måstematch. Seger där och drömmen om att snuva Frankrike på förstaplatsen och således ta en direktplats till VM lever (även om den kommer vara minimal). Men framförallt handlar det om att ta tre poäng och helst göra många mål, så att vi kan förlora den sista matchen, borta mot Holland, och ändå ta andraplatsen i gruppen som innebär playoff.

Danmark mot playoff

Status är liknande för vårt grannland Danmark.

På torsdagskvällen tog de en imponerande seger borta mot svårspelade Montenegro.

Tottenham-stjärnan Christian Eriksen gjorde matchens enda mål i den 16:e minuten och segern gör att Danmark går om just Montenegro och placerar sig som tvåa i grupp E.

Polen (som slog Armenien med 6–1) är kvar som etta och mycket talar nu för att Danmark går till playoff.

Ser ut att bli seedat

Och börjar vi räkna lite på Fifa-rankningen ser vi att Danmark i detta nu har en god chans att bli ett av de fyra seedade lagen.

Segern mot Montenegro gör nämligen att man preliminärt kommer ha 1001 rankningspoäng och i nuläget hade det räckt för att vara tredje bästa grupptvåa (sett till rankningspoäng, som playoff-lottningen baseras på).

Sverige har i nuläget 918 poäng och är preliminärt femte bästa grupptvåa sett till rankningen, alltså ett av de oseedade lagen.

En seger mot Luxemburg hjälper oss inte nämnvärt; det skulle bara ge oss några få poäng, eftersom Luxemburg är rankat så långt ner som på 101:a plats på Fifa-rankningen.

Om inga större rockader sker i de sista VM-kvalmatcherna så kan Sverige lottas mot Danmark i playoff. Precis som i playoffen till EM häromåret då ”Blågult” gick segrande efter en Zlatan Ibrahimovic-show på Parken i Köpenhamn.

Enligt statistikföretaget We Global Football har Danmark just nu 51,96 procents chans att gå till VM. Sverige har 49,92 procents chans.

▪▪▪

Från torsdagens VM-kvalmatcher noterar vi även att Lars Lagerbäcks krisande Norge fick rejäl islossning då man slog San Marino med hela 8-0.

Dessutom är England helt klart för VM sedan Harry Kane tryckt in 1–0-målet (matchens enda) i den 94:e minuten mot Slovenien.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Foto: TT och Andreas Hillergren
Christian Eriksen sänkte Montenegro med matchens enda mål – nu kan det på nytt bli playoff mot Sverige för danskarna.