Elfsborg slog Hammarby efter drömmål

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Elfsborg körde över Hammarby redan från start.

Två mål efter tolv minuter och ytterligare ett innan paus räckte för att slå Bajen med 3–0.

Mittbacken Joakim Nilsson stod för ett riktigt drömmål, när han drog till utanför straffområdet, och bollen gick ribba in till 2–0.

Mittenmöte i allsvenskan, tabellsjuan mot åttan. Dessutom nyförvärv i båda lagen. För Elfsborg var det en återkomst på mittfältet för hemvändaren Samuel Holmén, och Bajen startade med sin nya danska mittback Mads Fenger.

Det blev ingen rolig start för Fenger i grönvitt. Simon Lundevall gjorde 1–0 redan efter fyra minuter, när han bröt sig fram i straffområdet och sköt i närmsta hörnet ur snäv vinkel.

I den tolfte matchminuten stod sedan Joakim Nilsson för en riktig pärla. Mittbacken drog till några meter utanför straffområdet, och bollen gick ribba in.

”Holmén är en spelare som kommer bli viktig för oss”

Men huvudperson skulle ändå vara stekheta Simon Lundevall.

Med mindre än tio minuter kvar till paus drog han till igen och gjorde 3–0. I lite liknande läge som första målet drog han den gången till i bortre hörnet. Otagbart för Bajenmålvakten Ögmundur Kristinsson.

Lundevall har nu gjort fyra mål på de tre senaste matcherna.

Hemvändaren Samuel Holmén fick alltså en smakstart på comebacken, och noterades för en assist till Nilssons 2–0-mål.

– Han är en kvalitetsspelare rakt igenom, en bra och pådrivande spelare som kommer bli viktig för oss, säger lagkamraten Lundevall i C More.

Även Holmén själv mår bra efter matchen:

– Det känns fantastiskt. Vi börjar bra och får utdelning direkt. Sedan har vi full kontroll i andra halvlek och gjorde det riktigt bra. Jag är nöjd med min insats, trots att det är en och en halv månad sedan jag sist spelade match, säger han i C More.

Hamad utgick skadad

– Det var ingen fantastisk insats, men inte så dålig heller. Matchen avgjordes i första halvlek när vi släpper till för enkla chanser och inte tar vara på våra, säger Hammarbys tränare Jakob Michelsen i C More.

I andra halvlek fick också Hammarbys andra danska nyförvärv, Jeppe Andersen, göra debut på mittfältet. Han ersatte Jiloan Hamad, som fick utgå efter en fotskada.

– Jag vet inte hur det är med honom, men vi ska kolla upp det nu. Förhoppningsvis kan han spela nästa vecka, fortsätter Michelsen.

Segern innebär att Elfsborg nu bara har tre poäng upp till AIK på andraplatsen.

Om en vecka möts lagen igen, i returen på Tele2 Arena.

FAKTA

Matchens fem bästa

Simon Lundevall, mf, Elfsborg

Fick lite hjälp av Kristinsson på första målet, men det andra är ett drömmål.

Simon Olsson, mf, Elfsborg

Briljant i allt han företar sig. Säker både offensivt och defensivt och överglänser hemvändaren Holmén

Joakim Nilsson, b, Elfsborg

Drömmålet som betydde 2-0 lär bli en kandidat till ”årets mål”. Stark insats i 90 minuter.

Arnor Smarason, mf, Hammarby

Skapar det mesta för Hammarby, stark insats ute till höger.

Jörgen Horn, b, Elfsborg

Stark och säker, tar hand om de flesta av Hammarbys attacker.

Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås

Matchen:

Drömstart för Elfsborg med två mål på 12 minuter. Ögmundur Kristinsson i Hammarbymålet imponerande inte på Simon Lundevalls 1-0-mål, men var chanslös på kanonen som kom från Joakim Nilsson. Hammarby spelade upp sig, skapade ett helt gäng chanser, men då stack Lundevall emellan och skruvade vackert in sitt andra mål för kvällen. 3-0 i paus, och andra halvleken blev något mer avslagen. Hyfsade debuter för Hammarbys två danskar Mads Fenger Nielsen och Jeppe Andersen, utan att stort imponera.

Jury: Henrik Lundgren, Borås Arena