”Vi känner oss inte alls säkra”

Tuff kamp om sista platserna till EM

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

VÄXJÖ. Det börjar dra ihop sig ordentligt – om en vecka presenteras truppen till EM.

Men det finns en del frågetecken.

– Vi känner oss inte alls säkra, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

EM-truppen presenteras på onsdag nästa vecka och fram tills dess återstår en landskamp, kvällens match mot Skottland, och en allsvensk omgång.

För förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson innebär det att det börjar att dra ihop sig ordentligt.

Det här året har 17 spelare tagits ut till samtliga läger. Men det finns några osäkra platser bland de 20 utespelare och tre målvakter som ska tas ut i truppen till mästerskapet i Nederländerna.

”Inte tid med energispill”

Lilie Persson menar att lagbygget inte alls är speciellt klart. Form som går upp eller ner och småskavanker på spelare är saker som påverkar in det sista.

– Vågar man chansa med småskavanker? Vi pratar också mycket om spelare som kan spela på olika positioner och där man kan få en konkurrensfördel. Även det mentala är en viktig faktor. Det är inte säkert att man spelar om man är den 20:e spelaren. Klarar man att vara den dag ett och dag 30? Man har inte tid med energispill, säger Persson.

Pia Sundhage och Lilie Persson säger att det är fyra-fem platser de pratar mycket om och det är främst på mittfältet de stora diskussionerna går.

”Kommer vara nervös”

Josefin Johansson är en av spelarna på gränsen.

– Det vore självklart fantastiskt att uppleva ett mästerskap men det är tuff konkurrens om platserna. Jag kan bara göra mitt yttersta på träningarna, hoppas få spela och se hur långt det räcker.

Kommer du vara nervös om en vecka?

– Ja, det kommer jag säkert att vara! Men de här dagarna försöker jag bara vara här och nu.

28-åringen, till vardags kapten i Piteå, tror att hennes energi och löpstyrka skulle bidra i en EM-trupp.

– Löpstyrkan och att jag alltid ger allt på varje träning, varje match och att jag försöker pusha alla runtomkring är framförallt det jag bidrar med. Sedan har jag några år på nacken, inte i de här sammanhangen, men totalt sett fotbollsmässigt.

Sverige möter Skottland i en landskamp i Växjö 18.00 ikväll.

Sportbladet tippar EM-truppen nedan.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Josefin Johansson