”160 spelare har sökt hjälp för mentala problem”

Foto: TT
Aaron Lennon.

avPelle Strandman

FOTBOLL

Aaron Lennons stressrelaterade sjukdom har kastat ljus på professionella fotbollsspelares psykiska hälsa.

Nu berättar Michael Bennet på spelarorganisationen PFA att allt fler söker hjälp för mentala problem.

– Förra året hade vi 160 spelare och det ökar för varje år, säger han till organisationens hemsida.

I går blev det känt att Evertons mittfältare Aaron Lennon i söndags eftermiddag funnits i förvirrat tillstånd i närheten av en motorväg vid Salford, utanför Manchester.

Polisen plockade upp den 30-årige före detta landslagsspelaren och körde honom till sjukhus där han fortfarande vårdas för en stressrelaterad sjukdom.

Lennon har nu fått stöd och uppbackning från flera håll i idrottsvärlden – och nu visar det sig att han är långt ifrån ensam som professionell fotbollsutövare att behöva hjälp med sin mentala hälsa.

Vill öka medvetenheten

Sedan 2012 har spelarorganisationen PFA (Professional Footballers Association) erbjudit hjälp och stöd för alla sina medlemmars välmående – och behovet har visat sig vara stort.

– Vi instiftade en avdelning för spelarnas välmående 2012 för jag kände att mycket ansvar togs utifrån spelarnas fysiska aspekt men inte tillräckligt mycket för den emotionella sidan, och jag tror att dessa två går hand i hand, säger Michael Bennett som är ansvarig för avdelningen på PFA.

Organisationen riktar in sig på professionella spelare i Wales och England och Bennett avslöjar att Aaron Lennon tillhör en stor skara spelare som har fått hjälp med sin mentala instabilitet.

– Förra året hade vi 160, av vilka 62 är aktiva i sina karriärer och 98 är före detta spelare, och det växer år för år.

– Nyckeln för mig är att göra våra medlemmar medvetna om detta och ju mer vi ökar medvetenheten, desto mer kommer folk använda våra tjänster.

”Får stark support”

Clarke Carlisle är före detta ordförande för PFA och spelade tillsammans med Aaron Lennon i Leeds innan han lämnade för Tottenham 2005.

Han har själv lidit av mentala problem, försökte ta sitt liv 2014 och känner starkt för Lennon i hans nuvarande situation.

– Aarons fall gör mig ledsen eftersom han är en före detta kollega och vän till mig, men jag är inte alls chockad eftersom statistiken visar att han tillhör en grupp som har lätt att påverkas av det här. Inte bara för hans ålder utan även sett till social demografi: en ung, svart man i en modern era är extra känslig för vissa hälsoproblem.

– Jag vet att Everton är en av de ledande klubbarna när det kommer till vård och omsorg så jag tvivlar inte alls på att Aaron och hans familj får stark support från klubben, säger Clarke Carlisle.

ARTIKELN HANDLAR OM