Olsen: ”Jag vet att klubbar vill köpa mig”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Han är supernollan i Danmark.

Robin Olsen hade en historisk säsong med 19 nollor – nu vill målvakten ut till de stora ligorna.

– Jag ska inte sticka under stolen med att jag känner mig redo. Jag har sagt det till klubben, säger Olsen.

Det gamla rekordet i danska ligan var 18 hållna nollor på 33 matcher. Robin Olsen inledde med att plocka tre nollor på tre matcher - då ställde han in siktet på rekordet.

Mot Sönderjyske blev 27-åringen historisk. Olsen räddade bland annat en straff när FCK vann mot Sönderjyske med 2–0.

”Det blev en jävligt bra match”

– Vi mötte Sönderjyske som inte är ett topplag, all respekt för dem. Jag brukar inte ha så mycket att göra när vi möter dem. Nu blev det helt tvärtom, vi hade redan vunnit och bytt in lite andra spelare. Så det blev en hel del att göra i matchen, en straffräddning och lite sådant. Det blev en jävligt bra match. Det var mycket känslor direkt efter, det var precis som allting släppte efter det, säger Olsen.

– Jag fick slå rekordet som jag har haft som mål att göra. Och det blev ett perfekt avslut tillsammans med den fina säsongen som hela klubben har haft.

Det var två målvakter som delade på det gamla rekordet med 18 nollor. En av dem var lagkamraten Stephan Andersen, 35.

– Jag har hört honom snacka om att han hade rekordet, gliringar med 18 nollor, haha. Det är klart han har skojat om det, nu är det min tur att skoja.

– Han kom fram och sa grattis. Det gjorde han. Först och främst var alla glada för att vi vunnit guldet. Jag hade dubbel glädje.

Redo för en större liga

Förutom 19 nollor blev det en ligatitel, en cuptitel, spel i Champions League och Europa League. Där nådde man kvartsfinal, blev utslaget mot finalisten Ajax.

– Fantastiskt år. Vi har inte förlorat på hemmaplan, på två år eller något sådant. Det har hänt mycket i hela klubben. Vi var obesegrade fram till vi var klara mästare, säger Olsen.

LÄS VIDARE

27-åringen är sugen på att testa en ny liga.

– Jag ska inte sticka under stolen med att jag känner mig redo. Jag har spelat Champions League, slutspel med Europa League och har spelat med landslaget. Vi vann ligan överlägset och jag tog rekordet med antalet nollor, säger Olsen.

Har du pratat med klubben?

– Jag har sagt att jag känner mig redo. Det vet klubben om. Det finns klubbar som vill köpa mig, det har min agent Hasan Cetinkaya informerat mig om. Det är upp till FCK att ta ett beslut nu.

”Vad som helst kunde hända där”

Sommaren 2015 lämnade målvakten Malmö FF för Paok Thessaloniki. Men han blev inte långvarig i Grekland, efter halvår senare skrev han på ett låneavtal med FC Köpenhamn.

– Jag hade inte känslan av att jag var förstamålvakt, vad som helst kunde hända där. Jag kunde sitta på bänken, kaptenen kunde sitta på bänken. Det var många byten, ingen kontinuitet. Flickvännen hade åkt till Sverige med, hon var gravid. Det var mycket i huvudet när jag var ensam därnere, säger Olsen.

Foto: BILDBYRÅN

– Grekland ser jag som en bra erfarenhet. Jag har testat det tuffa tiden, det får man ta med sig. Det var andra grejer som inte föll på platsen. Då var det bara att man kom till FCK och fick visa vad man kunde. Det har jag gjort.

Nästa stora utmaning är Frankrike i VM-kvalet. Den 9 juni är det match på Friends Arena.

– Det är den näst tuffaste matchen efter Frankrike borta. Hemmaplan vet man aldrig vad som kan hända. Mot Holland var vi helt uträknade, men fick ändå med oss poäng. Det är ett fantastiskt lag vi möter, med världsstjärnor och allt det där. Men vi har överraskat alla som inte trodde på oss. Redan från första samlingen var Janne nog med att få ihop gruppen, spela för varandra och kriga för varandra. Det tycker jag man ser, det funkar väldigt bra. Riktigt kul match, det blir väl nästan fullsatt också, säger målvakten.

Publicerad: