Axéns utbrott: De är tre pajasar

Foto: CMORE

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Klockan tio på morgonen fick Örebro reda på att Kennedy Igboananike inte kunde ställa upp mot Djurgården.

Tränaren Alexander Axén är vansinnig på anfallarens avstängning.

– Det är tre pajasar som sitter och tar ett beslut om det här, säger tränaren.

Det var i matchen mot AFC Eskilstuna som ÖSK-anfallaren Kennedy Igboananike satte en armbåge i ryggen på motståndarförsvararen Ludvig Öman.

Domarna uppfattade aldrig händelsen, men i efterhand stängdes Igboananike av i fyra matcher. ÖSK överklagade Svenska Fotbollförbundets beslut till Riksidrottsnämnden och ville få till en inhibition, alltså att anfallaren kunde spela till överklagan prövats, men fick avslag.

”Fattar att man är idioter”

Inför avspark är Axén irriterad.

– Det är nog bäst att jag inte säger något om det. Om han får fyra matcher för den tacklingen, då får jag tio års fängelse om jag säger vad jag tycker om den situationen, säger han till C More.

Efter 4–0-förlusten mot Djurgården säger tränaren att det inte är en slump att just hans klubb drabbades.

– Man tar ett mellanstort lag, man går hårt åt det och så kommer man fatta att man är idioter. Och så kommer man säga förlåt och så har det kostat oss fyra matcher och så kör man på. Det är ungefär så det brukar vara.

Följden: ÖSK kan anmäla motståndare

Avstängningen kan få konsekvenser för andra än ÖSK. Nu är dammluckorna öppna, menar Alexander Axén, så kanske de motvilligt behöver söka igenom videomaterial från andra matcher och hitta motståndare som beter sig ungefär som Igboananike gjorde. Ska de också stängas av då?

– Vi kan inte bara acceptera att vi får massa avstängningar och de andra inte. Vi kan inte bara sitta snällt hela tiden. De väljer lag som ÖSK. Horribelt, säger han.

Får du sug att själv leta efter situationer och anmäla?

– Jo, men är det klimatet vi ska ha? Ska jag straffa andra lag för att en idiot har tagit det här beslut? Men vad ska vi göra? Är det där fyra matcher kommer folk få tjugo matcher.

Du vill inte – men ska du göra det?

– Jag vet inte. Jag tycker att det är katastrof. Det är det jag kan säga. Men vi kan inte bara sitta som idioter. Fyra matcher för en av våra viktigaste spelare. Jag vet inte hur man ska göra.

”Fri att tycka som han vill”

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth reagerar inte nämnvärt på Axéns ordval.

– Jag förstår att tränaren i Örebro upprörd. Han tappar en spelare och är fri att tycka som han vill, säger hon.

Hur ser du på hans påstående att mellanstora klubbar bedöms hårdare?

– Vilken sorts klubb det är, storstad eller minde stad, påverkar inget. Förra säsongen blev AIK:s Carlos Strandberg avstängd tre matcher för sitt struptag. Här var det ytterligare en match för att vi såg det som allvarligare och större skaderisk.

Axén fruktar att det här ska leda till att lagen synar varandra och anmäler mycket fler händelser. Hur ser du på det?

– Naturligtvis får de anmäla och då får vi pröva det. Vi kan inte säga nej till någon anmälan, säger Kerstin Elserth.

ARTIKELN HANDLAR OM