Sportbladet tippar: Så slutar damallsvenskan

Foto: BILDBYRÅN
Rosengård tar hem damallsvenskan 2017, enligt Sportbladets Emelie Fredriksson.
FOTBOLL

Rosengård är favoriter – som vanligt.

Men hur slutar tabellen?

Här är Sportbladets tips inför damallsvenskan 2017.

1. Rosengård.

Den starkaste truppen på pappret. Har seriens absolut vassaste målvaktspar i Zecira Musovic och Erin McLeod och en minst sagt välrutinerad och meriterad duo på topp i Anja Mittag och Lotta Schelin. I fjol var det en Linköpingsduo i topp i skytteligan – det är väl inte helt otroligt att den duon är från Malmö i år.

2. Linköping.

Linköping har blivit av med en stark offensiv trio i Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö men nyförvärven Lina Hurtig, Marija Banusic och Irma Helin verkar trivas. De kommer bli viktiga för laget.

3. Eskilstuna United.

Det lär bli en hård kamp om andraplatsen mellan Linköping och Eskilstuna som ser vassa ut. Petra Johansson är tillbaka efter barnafödande och är ett bra tillskott, dessutom kapten. Den hårt jobbande landslagsduon Olivia Schough och Mimmi Larsson finns på topp och måste producera.

4. Kif Örebro.

En besvikelse i fjol men i år ska Kif Örebro lyfta – med ett helsvensk lag. Ett fartfyllt och teknikstarkt lag med många spelare med utvecklingspotential. Några av de får gärna lyfta extra – det kryllar nämligen inte av målgörare vilket kan bli problematiskt.

5. Kopparberg/Göteborg.

Tränaren Stefan Rehn säger själv att det är som att vara på Lisebergsbanan när man ser det här laget. Det är väldigt mycket upp och ner när det gäller lagets resultat och prestationer. Målvakten Jennifer Falk, tillsammans med Elin Rubensson och Pauline Hammarlund är så klart viktiga nyckelspelare. Kan fler kliva fram?

6. Piteå.

Piteås stora styrkor är hemmaplanen och defensiven. EM-jagande Josefin Johansson är den stora motorn i laget, som varit i toppen i flera år nu. Det finns vissa frågetecken kring vem som ska göra målen, men Piteå är ett lag som kan utmana om högre placeringar.

7. Djurgården.

Gjorde en urstark säsong i fjol, och det återstår att se om laget kan återupprepa den prestationen utan förra tränaren Yvonne Ekroth och knäskadade lagkaptenen Emilia Appelqvist. Johanna Rytting Kaneryd blev årets genombrott i ligan ifjol och jag hennes utveckling kommer säkerligen att fortsätta.

8. Kvarnsveden.

Ett ganska tunt lag, som är helt beroende av att Tabitha Chawinga levererar mål på mål på mål på mål. Men det finns ju ingen anledning att tro att målsprutan inte kommer att göra det.

9. Kristianstad.

Hängde väldigt löst i fjol men känns som ett betydligt stabilare lagbygge i år. Har bland annat värvat ligans bästa mittfältare i nigerianskan Rita Chikwelu, senast i Umeå. Kan hon ge en skjuts till den i fjol undermåliga offensiven?

10. Hammarby.

En orutinerad och bottentippad nykomling som kommer behöva jobba stenhårt. Lyckas ändå kriga sig till ett nytt kontrakt, efter att flera av de unga spelarna tagit kliv uppåt. Nyförvärvet Emma Holmgren, målvakt vid F19-guldet i EM för ett par år sedan, blir en viktig kugge.

11. Vittsjö.

Inte ett svagt lag på pappret, men det blir en säsong då den tunna truppen sänks av skadebekymmer. Nyförvärvet Emma Lundh, senast i Liverpool, hyllas stort av tränaren. Kan hon hitta målformen? Och håller hon sig hel?

12. LB07.

Vann Elitettan i storartad stil och gjorde hela 84 mål i fjol. Förväntas spela offensivt även i år, men det finns risker med det. I fjol blev det 31 insläppta mål i andraligan – i år måste defensiven överträffa sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM