Tunisisk ilska efter Australiens segermål – fälldes av domaren

Mitchell Dukes välplacerade nickskarv gav Australien en vital 1–0-seger mot Tunisien.

I upprinnelsen till målet fällde domaren en tunisier.

– Om det här hade drabbat Sverige hade vi varit galna och vansinniga, för det här målet skulle inte ha godkänts, säger tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson i SVT:s sändning.

Efter storförlust i premiären mot Frankrike så var Australien piskade att få med sig ett bra resultat från lördagens match mot Tunisien.

Och visst fick de det efter en tuff och intensiv drabbning, där Fagiano Okayama-anfallaren Mitchell Dukes, 31, mål blev matchens enda.

Det var dock ett mål som möttes av tunisisk ilska.

Där och då var det lite oklart varför.

Men vid närmare anblick på reprisbilderna så syntes det tydligt att Ellyes Skhiri, när han försökte jobba hem för att stoppa omställningen, omedvetet fälldes av den tyske domaren Daniel Sieberts ben.

”Påverkar man ska man blåsa av...”

Men spelet fortgick och målet stod.

– Det klart att domaren inte får fälla en spelare. Enligt regelboken ska man blåsa och stoppa spelet när bollen stoppas av domaren. Men det finns inte specificerat i reglerna när domaren stoppar en fysisk spelare, säger experten och tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson i SVT:s studio när målsituationen diskuteras.

– Men det är sunt förnuft. Påverkar man spelet ska man blåsa av spelet och ge nedsläpp till laget som hade bollen. Om det här hade drabbat Sverige hade vi vara galna och vansinniga, för det här målet skulle inte ha godkänts.

Firade med sonen

Men godkänt blev det – och framförallt blev det matchavgörande.

Trots en intensiv jakt på kvittering från ”Kartagos örnar” så var det ”The Socceroos” som fick lyfta armarna i luften i samband med slutsignalen.

Och matchhjälten Mitchell Duke var glad. Målet? Det firade han med att göra en handsignal mot läktaren, riktad mot hans son som satt där. Och sonen svarade med samma gest tillbaka.

— Jag sade till min son att jag skulle dela det här ögonblicket med honom. Jag gjorde ett litet ”J” som stod för den första bokstaven i hans namn. Det är ett ögonblick som jag kommer hålla väldigt kärt i resten av mitt liv, säger matchhjälten enligt BBC.

Avgörande match mot Danmark

Den australiska segern tar upp dem på tre poäng efter två matcher. Något som innebär att de har möjlighet att säkra avancemang till åttondelsfinal i sin avslutande gruppspelsmatch mot Danmark. Detta oavsett vad Danmark gör i sin match mot Frankrike i eftermiddag.

Och Tunisien? De behöver nu oavsett vad en skrällseger mot Frankrike i sin avslutningsmatch, plus lite andra resultat i deras väg, om de ska ha chans på avancemang.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN