Browns osannolika comeback: ”Nära till gråt för många av oss”

MALMÖ. Mot alla odds laddar Fiona Brown, 27, som nybliven svensk mästarinna för att möta ett av världens bästa klubblag.

När hon åkte på sin fjärde knäskada förra året var skotskan redo att lägga av.

– Jag var inte säker att jag skulle klara av det, säger hon.

I måndags blev FC Rosengård mästare i mjukiskläder.

Dagen innan hade Fiona Brown gjort sitt första mål efter den fjärde svåra knäskadan när hon gjorde 2–0 borta mot Kristianstad.

– Jag tänkte inte på det när jag gjorde målet, att det var mitt första. Men det sjuka är att alla andra hade tänkt på det.

– Det var nära till gråt för många av oss. Jag satt på bänken när hon gjorde det målet. En fantastisk känsla så klart. Hon är en av mina närmsta vänner så extra speciellt för mig, säger Olivia Schough.

SM-guldet är skotskans tredje, men det hade lika gärna kunnat stanna vid två. För när Brown åkte på en korsbandsskada i augusti 2021 trodde hon inte att hon skulle klara att ta sig tillbaka en gång till.

– Jag har sagt det här tusen gånger men jag är bara så glad att jag spelar i den här klubben med mina bästa kompisar, för det var de som trodde så mycket på mig och hjälpte mig så mycket i början att jag kunde börja tro på mig själv och att jag skulle klara det en gång till, säger hon och fortsätter:

– Jag är jätteglad att jag orkade för tänk om jag hade suttit hemma nu och inte spelat fotboll längre och Rosengård möter Barcelona?

Stöttades av Schough

Det var skotskans tredje korsbandsskada. Lägg där till på en svår broskskada i knäet och tre operationer så kanske du kan sätta dig in i mörkret som Brown kände för drygt ett år sen.

Men då fanns vännerna där.

– Vi kände bara ge det en sista chans och det gjorde hon och det har gått fantastiskt bra. Hon är en vinnarskalle, verkligen. Det visar sig nu när hon är tillbaka i spel igen och kan bidra och göra mål, säger Olivia Schough.

Fiona Brown
Fiona Brown

Det var också tillsammans med Schough, Emma Berglund och Caroline Seger som Brown firade SM-guldet i måndags.

– Jag och Seger satt och tittade på tv och pratade med varandra och bara jaha vad gör vi nu då? Men det var bra att vi var tillsammans för det var lite av en sista minuten plan. Vi gjorde hemgjord pizza och tänkte ha en pizzakväll men det blev en guldkväll.

Är det det konstigaste firandet?

– Förra året var jag skadad och jag satt hemma med mamma när de spelade i Piteå. Det var första gången jag inte åkte med laget. Min mamma bara ”förlåt att jag är här”, så det var lite konstigt också men sen kom de hem och vi festade.

– Men det här var verkligen jättekonstigt.

”En dröm”

Det blev ingen fest efter SM-guldet. Den får vänta, för nu ställs Rosengård mot FC Barcelona. Inför ett utsålt Malmö IP.

– För mig personligen har det varit en tuff resa att ta mig dit och att nu få spela och uppleva det här med mina kompisar och mina lagkamrater. Allting är värt det, säger Brown och avslutar:

– Jag älskar fotboll, jag älskar att jag kan spela igen och att jag älskar att jag har lagkamrater som bryr sig så mycket om mig och om min resa för de var där hela vägen. De var där från början och de har varit där i slutet. Det är de som har upplevt det här med mig varje dag och fått hantera mina humörsvängningar. Att vi får uppleva det här tillsammans är en dröm. 

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.