Magdalena Eriksson

Svenskduon sänkte Manchester United

avFrida Fagerlund

NORBITON. Magdalena Erikssons Chelsea förlängde segersviten till fem raka mot Manchester United.

WSL-titeln ser lagkaptenen nu som realistisk – och chanserna lär öka efter jul då Sam Kerr ansluter.

– Att en spelare som hon faktiskt vill komma till vårt lag känns otroligt häftigt, säger Eriksson som rankar anfallaren som näst bäst i världen.

Rekordmånga 4790 personer hade hittat till Kingsmeadow för att se Chelsea ta emot Manchester United i WSL under söndagseftermiddagen. Magdalena Eriksson och Jonna Andersson, som precis har kommit tillbaka efter landslagsuppdrag med Sverige, återfanns i hemmalagets startelva.

Det blev till slut 1–0 för Chelsea, klubbens femte raka seger. United, som dittills var obesegrade, höll dock jämnt tempo matchen ut.

– En sjukt viktig vinst. Vi sa det till varandra innan, att det är dessa matcher vi behöver vinna, säger Magdalena Eriksson och tillägger:

– Förra året gjorde vi inte det. Vi gör inte vår bästa match men vinner ändå.

”’Old School’ engelsk fotboll...”

Lagkapten Eriksson hade framför allt fullt upp med Uniteds nummer 16. Lauren James har rötter i Arsenal och är dessutom syster till Reece James som nyligen spelade till sig en plats i Chelseas startelva på herrsidan. James kom bland annat i ett farligt läge efter dryga halvtimmen. Ann-Katrin Berger var snabbt ute och plockade bollen men motståndaren fullföljde och träffade målvakten i ansiktet. Tyskan fick behandling men kunde därefter fortsätta.

Eriksson var framme och sade några väl valda ord till James.

– Det har blivit en liten del av min nya roll nu, att hålla koll och säga till motståndarna om jag tycker att de gör fel. Jag kände att hon lätt hade kunnat hoppa över i det läget, säger svenskan.

– Men det är kul att spela i en liga där det blir sådana här tuffa matcher. Det är ”old school” engelsk fotboll… Jag gillar det, det passar mig perfekt.

Domaren stod i fokus

Några minuter innan halvtid fick Chelsea ett omställningsläge. Guro Reiten åkte till slut i backen och domaren blåste frispark för hemmalaget, något som inte var populärt bland United-spelarna. Amy Turner tilldelades trots protesterna ett gult kort. 

Domaren hamnade inte mindre i centrum under den andra halvleken. I den 63:e matchminuten föll inhopparen Fran Kirby i en duell och Chelsea fick en straff som Maren Mjelde slog in till 1–0. 

Berger tvingades göra en superräddning med knappa tio minuter kvar av matchen. Närmare än ribbträff kom aldrig United och åkte hem till Manchester poänglöst.

– Förra året hade vi tappat titeln vid det här laget, vi var så långt efter Arsenal att det nästan inte var möjligt att komma ikapp, säger Magdalena Eriksson.

– Men vi har en stor tro nu på det här laget. Sen kommer vi också förstärka efter julen med en ganska bra spelare…

Förstärker med ”världens andra bästa”

Spelaren som lagkaptenen pratar om är förstås Sam Kerr. Australiensiskan räknas som en av världens absolut bästa spelare och skrev nyligen på ett kontrakt med den engelska klubben.

– Det är jättekul och det visar Chelseas ambitioner. Vi har ambitionen att vinna Champions League, något som Emma (Hayes, tränare) har sagt sedan jag kom hit. Sånt visar man dels med prestation men också genom spelare man tar in, säger Magdalena Eriksson.

– Att en spelare som hon faktiskt vill komma till vårt lag känns otroligt häftigt. Vi har bra anfallare redan men det kommer bara öka konkurrensen… Jag kommer få spela mot några av de bästa i världen på träning vilket är otroligt kul.

Hur högt rankar du henne?

– Hon är verkligen en renodlad toppforward, en striker som ska göra mål inne i boxen. Där är hon definitivt topp tre. Jag tycker det är Ada Hegerberg, Sam Kerr och Alex Morgan, de tre är de bästa. Det har hon visat i många år i USA så det ska bli kul att se vad hon kan göra här i England.

ARTIKELN HANDLAR OM