Bekräftat: José Mourinho tar över Tottenham

Av: Frida Fagerlund, Gustaf Ränkeskog, Nils Paulsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Drygt sex månader efter Champions League-finalen fick Mauricio Pochettino lämna Tottenham.

Nu bekräftar klubben att ersättaren blir José Mourinho, 56.

– Kvaliteten på både trupp och akademi lockade mig, säger portugisen.

Kontraktet är skrivet på tre år och sträcker sig till och med säsongen 2022/23.

– Jag är väldigt glad över att ansluta till en klubb med en sådan stark historia och så passionerade supportrar, säger Mourinho.

Klubbens ordförande Daniel Levy motiverar valet på följande sätt:

– I José får vi en av de mest framgångsrika managers i världen. Han är rik på erfarenhet, kan inspirera lag och är en duktig taktiker. Han har vunnit utmärkelsen i alla klubbar han har tränat. Vi tror att han kommer sprida energi och tro i omklädningsrummet.

Fick sparken från United

Beskedet att Mauricio Pochettino tvingas lämna Tottenham efter fem år överraskade många. Klubben har visserligen haft det tufft under hösten men argentinaren är en av de mest eftertraktade inom tränaryrket. Framför allt hade många svårt att se vem som skulle vara bättre lämpad att ta över.

Mourinho får inleda mot West Ham.
Foto: Dan Mullan / Getty Images Europe
Mourinho får inleda mot West Ham.

Nu står det klart att Daniel Levy lägger Spurs framtid i José Mourinhos händer. Portugisen, som fick sparken från Manchester United för snart ett år sedan, blir ny ”head coach” (tränare) vilket indikerar att han inte kommer ha särskilt stor makt gällande rekryteringar.

Första träningen med klubben sker på onsdagseftermiddagen, och Mourinhos första uppgift blir att försöka guida Tottenham i derbyt mot West Ham. Det skulle i så fall vara den första bortasegern sedan januari månad.

”En av världens bästa”

Pochettino har tidigare uttryckt sin beundran för Mourinho.

– Jag älskar ”Mou”. Han är väldigt smart, och sarkastisk ibland. Det är därför han är en an världens bästa tränare, sa Pochettino på en presskonferens i augusti.

Mourinho som inför årets säsong sa att det är fyra lag som gör upp om Premier League-titeln – Tottenham, Liverpool, Manchester City och Manchester Citys reservlag.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.