SvFF utreder elitlicensen – tar hänsyn till corona

Av: Anton Johansson

Publicerad:

Klubbarna inom Svensk Elitfotboll vill pausa elitlicensen 2021 med anledning av coronakrisen.

Nu har Svenska fotbollförbundet tagit det i beaktande när man gör en översyn av elitlicensen, skriver Fotbollskanalen.

Sportbladet skrev för några dagar sedan om att flera klubbar har uttryckt en vilja om att pausa elitlicensen för 2021. Kjell Sahlström, ekonomichef på SvFF, betonade då att SvFF:s regelverk sedan tidigare tar höjd för effekterna av coronakrisen, detta genom skrivelsen om ”särskilda skäl”:

”Med särskilda skäl avses omständigheter som föreningen inte kunnat förutse eller på annat sätt kunnat råda över”, sa han.

I går kunde sedan FotbollDirekt rapportera att Svensk Elitfotboll skulle driva frågan om pausad elitlicens vidare till förbundet.

Kom fram till beslut i kväll

Under tisdagskvällen har SvFF haft möte och kommit fram till att man ska göra en översyn av elitlicensen.

– Det fanns ett sådant beslut tidigare att vi skulle se över licensen utifrån kriteriet om en förenings ekonomiska förutsättningar och verksamhet under nästkommande år, så ett sådant uppdrag fanns redan tidigare, men nu vill vi också, utifrån pågående coronasituation, se om det finns anledning att titta på något i elitlicensen kopplat till föreningarnas förmåga att uppfylla licenskraven, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

En delrapport kommer att lämnas i september och eventuella förslag ska presenteras i oktober. Nilsson säger att om det skulle komma upp förslag så ska de betraktas vara av ”tillfällig karaktär i en exceptionell situation som vi befinner i oss nu”.

Finns i dagens regelverk

Precis som Kjell Sahlström betonar han att dagens regelverk går att applicera på coronakrisen.

– Redan i nuvarande text och licens-regelverk kan man mycket väl ta höjd för de konsekvenser som coronasituationen ger, men vi vill ändå titta igenom det för att se om det finns skäl att göra någon kortsiktig förändring i en väldigt speciell situation, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN