Amnestys uppmaning till Premier League

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

Amnesty uppmanar Premier League att stoppa köpet av Newcastle och Crystal Palace kan vara världens (nya) äldsta klubb.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

Fabian Schär är en av spelarna i årets trupp.
Foto: Owen Humphreys / TT NYHETSBYRÅN
Fabian Schär är en av spelarna i årets trupp.

DAGENS SNACKIS

Amnesty International har skrivit till Premier League och uppmanat organisationen att se över Saudiarabiens syn på mänskliga rättigheter innan de godkänner övertagandet av Newcastle. En affär på 300 miljoner pund ligger i ligans händer efter att nuvarande ägaren Mike Ashley kommit överens med ett konsortium uppbackat av en saudisk investmentfond som kontrolleras av kronprins Mohammed bin Salman.

I brevet till Premier League skriver Amnestys brittiska ordförande Kate Allen: ”Det finns allvarliga frågor att ta upp för att avgöra huruvida de som vill ta över Newcastle är lämpliga om man är ute efter att skydda sportens rykte och image”, skriver Allen. ”Så länge de här frågorna (kring mänskliga rättigheter) inte adresseras riskerar Premier League att böja sig för de som utnyttjar ligans flärd för att dölja sina djupt omoraliska handlingar”.

Även tv-bolaget beIN Sport, som sänder Premier League, vill att organisationen ska stoppa försäljningen. Anledningen är då främst Saudiarabiens inblandning i piratsända matcher, som enligt det Qatar-baserade tv-bolaget hotar marknaden. Det återstår att se vad Premier League kommer fram till.

DAGENS ”NYA” ÄLDSTA KLUBB

Ja, ni ser rätt. Crystal Palace kan hädanefter tituleras världens äldsta professionella fotbollsklubb. En djupdykning i historien indikerar nämligen att klubben grundades 1861 och inte 1905 som är den allmänna uppfattningen. Skulle de lyckas bevisa påståendet innebär detta att Palace är ett år äldre än Notts County som i dagsläget innehar utnämningen.

Foto: Bradley Collyer / TT NYHETSBYRÅN
Serge Aurier.

DAGENS REGELBROTT

Det är oklart varför viss samhällsinformation aldrig verkar nå samtliga Tottenham-spelare men under gårdagen var det dags igen. Denna gång var det Serge Aurier och Moussa Sissoko som trotsade regeringens riktlinjer under lockdown och tränade ihop – något som är strikt förbjudet. Anledningen till att omvärlden fick kännedom om händelsen är att Aurier postade en video från träningen på Instagram. En video som snabbt raderades. Klubben ska ha pratat med spelarna som släppte ett gemensamt uttalande under gårdagskvällen där de påstod sig förstå allvaret i situationen.

DAGENS SVENSK

Daily Mails experter har roat sig med att ta ut personliga världselvor. De utgår från det populära upplägget att ingen av de utvalda spelarna får ha tillhört samma klubb eller landslag. Vilket givetvis minskar utbudet rejält. I Chris Suttons lag hittar man spelare som Zinedine Zidane, David Silva och Danny Blind. Anfallaren bredvid Alan Sherarer är ingen annan än Henrik Larsson. ”Han är den bästa spelaren jag någonsin har spelat med”, motiverar Sutton sitt beslut. Duon spelade ihop i Celtic.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN