”Han var rasistisk – Michael blev chockad”

Ett ögonblick...

avKristoffer Bergström

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Peshraw ”Pasha” Azizi.

Peshraw ”Pasha” Azizi, 31, lagkapten i Dalkurd, som en kväll i Uppsala 2014 hjälpte sin lagkamrat Michael Omoh under en rasistisk attack. En händelse Omoh beskriver i Sportbladets serie ”Mina egna ord”.

Hur minns du händelsen?

– Jag kommer ihåg den äldre mannen. Han var rasistisk. Jag kände direkt att det var fel och agerade därefter. Vårt lag jobbade med integration, med ungdomar, och hade femton nationaliteter just då så Michael verkade inte förstå att sånt kunde hända här. Han var chockad.

Hur uppfattade du att Michael tog det?

– Det blev en jättejobbig situation. Jag satte mannen på plats och han bad om ursäkt, men det var inte genuint.

Hur var din och Michaels relation?

– Jag var som en fadder för de nya grabbarna, vi umgicks varje dag. Mike kom från en annan värld och berättade om hur han hade joggat fem-sex kilometer barfota till varje träning. Man såg på honom att han hade gått igenom tuffa saker för att komma till möjligheternas land och inte var typen som klagade om han inte fick den senaste modellen på fotbollsskorna.

Han skriver också om sina kostvanor...

– ... skriver han om indiana med ris?

Precis. Men det låter lite överdrivet att...

– Tro mig, jag var där, hahaha, han åt exakt samma mat varje dag, lunch och middag och gärna en gång till. Indiana med ris. Jag bad honom skaffa en rätt till så att han kunde variera, men han vägrade.

Läs Michael Omohs text här under.

ARTIKELN HANDLAR OM