Sebastian Eriksson överklagar domen

I dag meddelade disciplinnämnden att Sebastian Eriksson stängs av en match för sitt utbrott efter matchen mot Falkenberg.

Nu överklagar Blåvitt-spelaren till Riksidrottsnämnden.

– Jag brukar hålla mig rätt så lugn. Men här blir jag irriterad, säger IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson.

Följ ämnen i artikeln

Det stormade kring Sebastian Eriksson efter IFK Göteborgs match mot Falkenberg.

30-åringen såg rött och ställde till med oväsen samtidigt som Robin Söder intervjuades.

– Ni dödar matchen, ni dödar matchen, vrålade Eriksson samtidigt som glassplitter hördes när en reklamskylt åkte i marken.

Sedan anmäldes han av domarna till disciplinnämnden. I anmälan anklagades Göteborgsspelaren för att ha sagt ”jävla mördare” till domarna.

De orden har Eriksson tagit avstånd i från, vilket disciplinnämnden inte vänder sig emot.

”Däremot har Sebastian Eriksson medgett att han skrikit ”jävla mord är det”, vilket också hörs på ljudfilen. Han menar att det inte var riktat mot någon men enligt Disciplinnämnden kan det inte avse något annat än domarinsatsen, speciellt som han strax innan var så missnöjd med deras insats att han blev varnad. Med hänsyn till invektivet ska han bestraffas men nämnden anser att
avstängningen kan stanna vid en match”, står det i beslutet som förkunnar att Sebastian Eriksson stängs av en match.

Överklagar domen

Nu meddelar Eriksson att han i samråd med IFK Göteborg kommer att överklaga beslutet till RIN (Riksidrottsnämnden).

Sebastian Eriksson riktar hård kritik mot disciplinnämnden.

”Fotboll är en idrott där känslor måste få lov att vara en självklar del av spelet. Med detta sagt är alla deltagare mänskliga och kan genom detta begå misstag – såväl spelare som domare. I samband med matchen mot Falkenberg ser man tyvärr tydliga tecken på att domarna i Allsvenskan inte anser att det skall finnas utrymme för varken dialog eller känslor. Det finns en tydlig och farlig problematik med detta då det leder till oönskade efterspel som inte gynnar sporten" står att läsa i överklagan.

Han fortsätter:

"Disciplinnämnden bemödar sig inte om att svara på de frågor som undertecknad ställt och kan inte heller påvisa att varning har utdelats, något som inte heller finns på filmupptagning. Att man nu inte kan ställa bakom alla rimliga tvivel att jag uttalat orden, men samtidigt anser att detta är en värre förseelse än de två exemplen ovan gör att SvFF noga bör överväga huruvida man kan fortsatt agera som förmanande instans då förtroendet är gravt skadat och legitimiteten i princip är borta".

”Står bakom Sebastian”

Kennet Andersson, sportchef i Göteborg, berättar om beslutet att överklaga.

– Vi står bakom Sebastian i allt han säger i överklagan, säger Andersson och fortsätter:

– Det vi har lurat på, som vi tycker är lite läskigt, är det som sägs om något gult kort. Det sägs i efterhand att han skulle ha varnats i 96:e minuten. Vi och Sebastian hävdar att det inte stämmer. Och frågan är vad som gäller då? Kan domarna komma och säga att de varnade dig efteråt, men inte visade upp ett kort? frågar sig Andersson.

Han tillägger:

– Då är frågan var vi hamnar någonstans. Där vill vi inte vara med fotbollen. Då kan de ju hävda vad som helst. I min värld var det inget kort. Jag tycker det är lite läskigt.

Är ni förvånade över beskedet att Sebastian stängs av?

- Vi är inte förvånade, men besvikna.

Hur mår Sebastian nu?

– Ungefär som jag gör nu. Jag är besviken. Jag brukar hålla mig rätt så lugn. Men här blir jag irriterad. Det känns inte alls bra, inte på något sätt.

– Det har tagit elva dagar efter matchen. Vi ringde förra veckan för att få reda på vad som gällde. Det måste gå att få fram beskedet på ett snabbare sätt. Fasen, jag är 52 år, men jag har ganska bra koll på hur vi ligger till. Det måste kunna gå mycket snabbare.

Han säger att anmälaren (domarna) inte har svarat på deras respons.

– Anmälaren har haft chans att yttra sig, men har inte gjort det.

– Jag anser att om man har fel, då får man ta av sig kepsen och säga förlåt. Men kommer det aldrig något förlåt, då tappar man förtroendet i min värld, säger Kennet Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln