Irakiske hjälten död – Ahmed Yasin sörjer

56-årige Ahmed Radhi död i corona

Publicerad 2020-06-22

Ahmed Radhi, till vänster.

Den irakiske fotbollshjälten Ahmed Radhi är död i corona.

Mitt i sorgearbetet ska Ahmed Yasin spela fotboll för Häcken.

– Han var en väldigt fin människa, säger Yasin.

Följ ämnen

Mottagning med högern, två steg in i straffområdet och ett kvickt avslut i bortre hörnet.

Den åttonde juni 1986 reducerar Ahmed Radhi till 1–2 för Irak mot Belgien. I nationens andra VM-match någonsin gör de sitt hittills enda mål.

I går dog målskytten.

56-åringen testade positivt för corona förra veckan men skrevs snart ut från sjukhuset. Bara timmar senare förvärrades tillståndet och livet var bortom räddning.

”Sörjer honom på nyheterna”

Ahmed Radhi gjorde 62 mål på 121 landskamper och blev 1988 den förste irakiern att koras till Asiens bästa fotbollsspelare. Men Radhi var mer än sina fullträffar och sina fem irakiska ligatitlar.

Ahmed Yasin, född i Bagdad och numera hemmahörande i Häcken, beskriver en nationalhjälte och förebild.

– Han är väldigt, väldigt stor i Irak. En respekterad person. Den här förlusten är tung att bära för folket, säger Yasin, vars lag på måndagskvällen ställs mot Sirius.

– På nyheterna sörjer de honom. Många har lagt ut fina minnen och pratat gott om honom på sociala medier. Min pappa och mina äldre bröder är i djup sorg... och där får du räkna in mig också.

”Svårt att komma till Europa”

Vem var Ahmed Radhi?

– Han har fått många av oss att hoppa upp ur soffan, men var också väldigt fin i intervjuer. Tyvärr hann jag inte träffa honom personligen, men det var min stora önskan att få göra det.

Radhi slutade med fotboll 1997 och var efter karriären politiker i sitt hemland. Att hans gärning inte är mer känd i västvärlden beror troligen på att han aldrig flyttade till någon storklubb i Europa, tror Ahmed Yasin.

– Under Saddam var det svårt att komma till Europa och spela, så det var troligen därför han hamnade i Qatar i stället. Men det förändrar ingenting. Han var väldigt, väldigt bra, säger Yasin.