Svenska fans uppmärksammas på våldsriskerna i Rumänien

Mellan 1 000 och 1 500 svenska fans ska stötta Sverige i Bukarest i november.

Inför ödesmatchen i EM-kvalet planeras supportrarnas aktiviteter extra noga då rumänsk fotboll har varit drabbad av rasism och läktarvåld.

– Vi får vara lite mer vaksamma, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet

Den 15 november möts Sverige och Rumänien i den viktiga EM-kvalmatchen, den näst sista i kvalet.

Lagen slåss om andraplatsen och Sverige är en poäng före Rumänien. Det förväntas bli en intensiv drabbning i Bukarest med tät stämning på läktarna.

Men liksom flera andra nationer i Europa har Rumänien varit drabbad av läktarturbulens med inslag av rasistiska utspel vilket man straffats för.

Matchen mot Norge i går skulle ha spelats inför tomma läktare, men Rumänska fotbollförbundet fann kryphål i straffet från Uefa och fyllde läktarna med ungdomar och barn.

Planeras extra noga

Mot Sverige förväntas den mer ordinarie publiken återvända.

Enligt Svenska fotbollförbundet vilar fortsatt Uefas villkorliga dom, som innebär att felsteg på läktarna kommer att bestraffas på nytt, över det rumänska fotbollförbundet Bevakningen händelseutvecklingen under Sveriges match lär var massiv.

– Våra jurister tolkar det som att det blir match med publik om det inte kommer en anmälan från matchen igår som påverkar. Vi planerar för en publik med mellan 1 000 och 1 500 svenska fans på plats, säger Martin Fredman.

Sett till den historik som finns kopplad till rumänska fotbollsfans planeras de svenska supportrarnas aktiviteter på plats extra noga.

– Vi planerar vår vistelse ihop med supportergrupperingar och i samarbete med polis och förbund. Vi vet att det har funnits en problematik med våld mot gästande klubblag och landslag. Vi får dela den informationen vi får med supportrarna, sen är det upp till dem att ta reda på sin del i det. Vi hoppas att rumänsk polis begär svensk polis till Rumänien, säger Fredman.

”Finns en förhöjd risk”

Är det en risk för de svenska fansen?

– Någon konkret fara är det inte.  Men det finns en förhöjd risk för våldsamheter. Det är ingen slump att de spelat utan sin publik. Om det drabbar våra svenska supportrar vet vi inte. Men det finns en plan på var de ska samlas och bussas.

Kommer det vara en ökad risk för spelarna?

– Nej. Men vi kommer att prata om det med Janne (Andersson, förbundskapten) och med de som åker med laget. De ska vara förberedda att en handlingsplan om det händer något. Men det är domarens beslut under matchen, påpekar Fredman.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.