Författaren om sista mötet med Lennart Johansson

Han upplevde Hitler live, kallades ”Musse” efter Musse Pigg och fick matchbollen efter AIK:s derbyvinst mot Hammarby i söndags levererad till dödsbädden.

Nu berättar författaren, musikern och AIK-profilen Sören ”Sulo” Karlsson om Lennart Johanssons sista dagar och om biografin som släpps inom kort.

– Vi blev polare och kom varandra väldigt nära, säger ”Sulo”.

I tisdags kväll somnade fotbollslegendaren Lennart Johansson in vid 89-års ålder, sörjd och saknad inte bara av nära och kära utan av en hel fotbollsvärld.

En av personerna som följde Lennart in i det sista är musikern, författaren och AIK-profilen Sören ”Sulo” Karlsson som på uppdrag av klubben sedan 2018 har arbetat med en omfattande biografi om den före detta Uefa-presidenten.

”Sulo” och Lennart på en handbollsmatch i december.
”Sulo” och Lennart på en handbollsmatch i december.

Boken heter ”Lennart Johansson – en polare bland pampar och pokaler” och ges ut inom kort på förlaget Mondial.

– Jag skriver på förordet just nu och utgivningen kommer att tidigareläggas även om exakt datum inte är satt ännu, säger ”Sulo”.

Kom varandra nära mot slutet

Titeln anspelar bland annat på att Sören Karlsson och Lennart Johansson kom varandra nära, särskilt mot slutet. I december skippade Lennart ett julbord med ”AIK-Ringen” (före detta spelare och ledare i Gnaget) för att hänga med ”Sulo” till Solnahallen och se AIK-Hammarby i ett handbollsderby.

– När AIK-legendarerna hade julbord, då satt vi i Solnahallen, käkade korv med bröd och kollade Gnaget spela handboll för det hade Lennart inte gjort på väldigt länge, skrattar ”Sulo”.

– Vid ett tillfälle sa Lennart att ”Det bästa med den här boken är att vi har blivit polare och då ska du inte kalla mig Lennart, du ska kalla mig ’Musse’ för det gör alla mina vänner”.

Smeknamnet ”Musse” ska ha hängt med Lennart hela livet och anspelar på att han är född samma år som Disneyfiguren Musse Pigg. Lennart kallades ”Musse” redan av sin mamma.

Biografin spänner över Lennart Johanssons långa och rika liv i fotbollens tjänst. Han upplevde både invigningen av Råsunda 1937 (AIK-Malmö 4–0) och sista matchen innan Råsunda revs 2012 AIK–Napoli (1–2).

”Såg Hitler på några meters avstånd”

– När Lennart skulle fylla sju år åkte han med en kompis familj till Tyskland för att se OS i Berlin på plats. Han såg Jesse Owens vinna 100 meter, berättar Sören ”Sulo” Karlsson och återger hur Lennart beskrivit händelsen under arbete med boken:

– Och sedan stod han plötsligt där, ett par meter bort bara.
– Vem? Jesse Owens?
– Nej, Hitler”.

Sören ”Sulo” Karlsson:

– Lennart var med så länge att han till och med såg Hitler live.

Vid ett tillfälle öppnade Lennart Johansson upp och berättade vad han saknade mest från sitt långa liv inom fotbollen.

– Han sa att han hade velat uppleva fotbollen mer ur mitt perspektiv, ur ett supporterperspektiv, berättar Sören ”Sulo” Karlsson.

I söndags besegrade AIK Hammarby i derbyt på Friends, men då låg Lennart Johansson lätt sövd på sjukhus. Tillsammans med ett antal AIK-ledare och ex-kaptenen Nisse Johansson ordnades så att matchbollen från Stockholmsderbyt signerades av samtliga AIK-spelare.

Fick derbymatchbollen inför sista vilan

– Sedan åkte vi med matchbollen till sjukhuset, gav den till Lennart och viskade till honom att AIK gjort sin bästa match i år och vunnit med 2–0 mot Bajen, säger Sören ”Sulo” Karlsson.

Ett dygn senare somnade Lennart Johansson fridfullt in, saknad av många men aldrig glömd för sina insatser inom svensk och internationell fotboll.

– Lennarts syn på föreningslivet är kanske gammeldags, men det betyder inte att den är dålig. Han såg alla, ville att alla skulle vara med. Han lämnar ett tomrum efter sig som inte går att fylla, men jag tror att vi kan lära oss mycket av hans gärning, säger ”Sulo”.

Sören Karlsson berättar att han egentligen bara misslyckades med en sak under arbetet med Lennart Johansson-biografin – att hitta någon som talade negativt om Lennart.

– Att be Sepp Blatter hade ju varit för enkelt, men inte ens Karl-Heinz Rummenigge, en av Lennarts motståndare, hade något negativt att säga. Rummenigge sa i stället den enda som hade kunde lyckats att hålla ihop hela det där Champions League-projektet var en svensk socialist, säger Sören ”Sulo” Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.