Mardrömsstart för Lagerbäck: Pinsamt och eländigt

FOTBOLL

Lars Lagerbäck fick en mardrömsstart med Norge.

Det blev en tung 0–2-förlust borta mot Nordirland.

– Vi var inte tillräckligt bra kan man konstatera. Vi har en del att jobba med, säger Lagerbäck till Eurosport.

Lars Lagerbäck fick ofta beröm för sitt försvarsspel under sina år som förbundskapten för Sverige och Island. Men det norska landslagets försvarsspel har han inte hunnit styra upp ännu.

Efter endast 90 sekunder släppte Norge in mål mot Nordirland. Jamie Ward, till vardags i Nottingham Forest, sköt in 1–0 bakom målvakten Rune Jarstein.

Svagt försvarsspel

Efter en halvtimme utökade Nordirland till 2–0. Washington kunde rulla in bollen under Jarstein efter att Norges försvar bjudit på ytor.

– Vi var inte tillräckligt bra kan man konstatera. Den positiva är att vi är bättre i andra halvlek, men vi är för passiva i den första. Sedan är det tyvärr inte riktgt bra vid målen. Vi har lite att jobba med. Hela första halvlek var vi för stillastående, klev inte in i press. Vi måste definitivt förbättras, säger Lagerbäck till Eurosport.

– Man vet aldrig vad man ska förvänta sig. Jag tycker ändå killarna gjort det bra i veckan. Vi ska försöka hitta en variation. Sedan stänger de oss bra med sina tre spelare. Då blir vi passiva. Det var inte meningen att det skulle bli så många långbollar.

Femte plats i gruppen

Per-Mathias Högmo inledde VM-kvalet som norsk förbundskapten. Men han fick lämna jobbet efter svaga insatser. I början av februari blev det klart att Lagerbäck ersätter Högmo. Då skrev 68-årige Lagerbäck på för tre år med Norge.

Norge är femma i grupp C, allt talar för att laget missar sitt nionde raka mästerskapsmiss. Lagerbäck sa inför mötet med Nordirland att man måste vinna fem av sex kvalmatcher för att nå VM.

Det återstår fem matcher för Norge i VM-kvalet.

– Det är en minimal chans nu. Det är fakta, säger Lagerbäck.

”Pinsamt, svagt och eländigt”

I norska VG får Lagerbäck ta emot stor kritik av förre AIK-spelaren Bernt Hulsker:

– Det är rent ut sagt pinsamt, svagt och eländigt. Vi förlorar välförtjänt. Om Nordirland har sex växlar så spelade de på tredje i dag. Vi ser bättre ut i andra halvlek, men det beror på oss att de låter oss göra det. De besväras knappt att jobba hem, säger Hulsker.