Durmaz: Jätteförvånad och besviken på MFF

...och om Zlatan: ”Klart man saknar honom”

avMichael Wagner

Foto: Jerker Ivarsson
Jimmy Durmaz

Han slåss redan för sin plats i landslaget och i Toulouse.

Jimmy Durmaz, 28, undrar till och med vad som händer den dagen han vill flytta hem till Malmö FF efter att klubben nobbat Jiloan Hamad.

– Jag blev jätteförvånad och besviken, säger Durmaz.

I en lång intervju berättar mittfältaren även om tiden i Blågult efter nära vännerna Zlatan Ibrahimovics och Erkan Zengins avsked.

Efter en succéinledning i franska ligan efter flytten till Toulouse i somras har det gått betydligt tyngre för både laget och svenskarna Jimmy Durmaz och Ola Toivonen den senaste tiden. 

Durmaz har inte spelat 90 minuter för Toulouse, som rasat nedåt i Ligue 1-tabellen, sedan början av december.

Vad har hänt?

– Du får ringa och fråga vår tränare (Pascal Dupraz). Det är tufft, men inga problem. Jag vet att jag är tillräckligt bra. Jag jobbar extra hårt på träningarna för att komma i form, för att vara bra när jag kommer hit till landslaget, säger Jimmy Durmaz.

Toulouse började säsongen starkt och nu går det verkligen inte bra för er.

– Det är matcherna jag inte fått spela, säger Durmaz lugnt utan att ens låta kaxig.

– Jag har haft snack med tränaren. Vad som sagts stannar mellan oss. Vi får se vad som händer, säger Durmaz.

Knappast vad du förväntat dig, väl?

– Jag gjorde en fantastisk höst och blev uttagen i höstens lag. Jag har inte blivit en sämre spelare. Men jag har en tendens att höja mig när sådana här saker händer. Då tar jag ett extra steg.

”Känns bra i landslaget”

Jimmy Durmaz startade i senaste VM-kvalmatchen, borta mot Frankrike. 

Nu slåss han troligen mot spelare som Viktor Claesson och Sam Larsson om den andra yttermittfältsplatsen när Emil Forsberg är given till vänster. 

Hur påverkas dina chanserna att ta en plats i startelvan av situationen i klubblaget?

– Här känns det bra. Träningarna har gått fantastiskt. Det är bara för mig att visa Janne (Andersson) att jag är tillräckligt bra. Jag har kul när jag är här, säger Durmaz i den mixade zonen på Friends efter att landslaget avslutat onsdagens träningspass. 

Inte utan viss sorg är Jimmy Durmaz ende kvarvarande delen i det som vi i media döpte till Z-kedjan efter att både Zlatan Ibrahimovic och Erkan Zengin pensionerat sig från svenska landslaget.

Durmaz medger att han själv inte hörs riktigt lika mycket i omklädningsrummet längre.

– Jag har tagit några steg bakåt. Jag har inte med mig min radarpartner, Erkan. Det är största tomrummet för mig. Vi var lika nära som bröder. Det var vi två, framför allt. Honom saknar jag mest av alla.

Och Zlatan?

– Det är klart man saknar honom. Både på och vid sidan om planen.

– Han har en pondus som ingen kan matcha. När han kliver in i ett rum så…wow. Det är något man saknar. Det är ingen som har det här nu och det är ingen som kommer ha det i framtiden. 

De här riktigt stora profilerna finns inte riktigt i dagens landslag.

– Det vet vi om. Zlatan är inte här. Vi har pratat om det och sagt till oss själva att det är hårt jobb, kollektivet, som gäller nu. Förut var det Zlatan som gjorde det. Spelade han var det fullsatt. Spelade han inte var det bara hälften. Kommer han tillbaka så är det fullsatt i morgon

Vem visar vägen nu bland spelarna?

– Det är många som får ta ansvar. Det känns bra det också. Förut var det väldigt mycket Zlatan samtidigt som Kim och Isaksson fanns där också. Det var mest de tre med Zlatan i spetsen. Nu är det Granqvist, Albin, jag, Seb som är tillbaka. De unga har också mycket att säga till om nu. 

Har du någon kontakt med Zlatan?

– Ja, det finns lite kontakt där.

Vad säger du om hans säsong?

– Helt fantastisk! Var han än gör så gör han det ännu bättre än vad man trott innan. Det bevisar hur bra han är.

Går det att övertala honom att komma tilllbaka?

Nej, han får ta sina egna beslut. Klart jag vill ha med honom. Alla vill att han ska vara här. Är han sugen är han jättevälkommen.

Kärleksförklaring till allsvenskan

En som inte behöver övertalas är Durmaz själv – när det handlar om att spela hemma i allsvenskan någon gång i framtiden. 

När 28-åringen får frågor om den högsta svenska serien levererar Jimmy Durmaz en kärleksförklaring till allsvenskan och fansen – och besk kritik till sin tidigare klubb, Malmö FF.

När flyttar du hem till allsvenskan?

– Jag får ha några år till utomlands innan jag vänder hem.

– Det är klart man får ett sug. Det är väldigt profilstarkt i allsvenskan. Jag skulle vilja spela i allsvenskan redan nu – men jag har nivån att spela utomlands.

Det är för dåligt betalt här hemma helt enkelt…?

– Haha. Det kan man väl säga att det är. Det är väl inte det attraktiva i ekonomin som lockar, men man saknar trycket i svensk fotboll, från fansen, säger Durmaz uppriktigt.

– Det känns som det är ett enormt tryck i många matcher. Det saknar jag. Det är inte så i Frankrike. Det var det i Grekland. Sverige är nog i topp, i världsklass, när det gäller fansen och supportrarna.

Är det bara Malmö som gäller när du återvänder?

– Just nu är det bara Malmö. Men de nobbar ju spelare till höger och vänster.

Är du förvånad att de nobbade Hamad?

– Jätteförvånad! 

– Det är en kille som varit lagkapten, som vunnit två, tre SM-guld med klubben – en sådan spelare tar man bara hem. Det spelar ingen roll om man har fullt med spelare i den positionen. Det är en ikon för klubben och det ska man visa. Det är som med Rosenberg. 

– Där var jag lite besviken på att man inte plockade hem honom för det är en fantastisk fotbollsspelare fortfarande och han skulle tillföra mycket i Malmö.

– Sedan har de sedan linje som de följer och det får man acceptera också.

Om MFF gör samma mot dig?

Jimmy Durmaz ler brett.

– Vi får se om de vågar göra det…

ARTIKELN HANDLAR OM