”Snart bara ytterligare en fet man i världen”

Brasilianske supertalangen gjorde succé – nu rullar han från klubb till klubb

Foto: AP
Walter 2011 i Porto – och nu.
FOTBOLL

Det talas ofta om att stjärnor som Ronaldo och framförallt Adriano lät viktproblem avsluta fantastiska karriärer i förtid.

Walter har gjort precis tvärtom.

Han lät knappt karriären börja.

Walter Henrique da Silva blev skyttekung i Sydamerikanska U20-mästerskapen 2009 och började sin sejour inom den europeiska proffsfotbollen med att göra hattrick i ligapremiären för Porto 2010. Debutsäsongen för den portugisiska storklubben, som brassen anlände till från Internacional, avslutades på tio mål trots att anfallaren mestadels fungerade som backup till Radamel Falcao.

Det var ett genombrott som fick Brasilien att drömma om en ny stor anfallsstjärna och det var precis vad de skulle få. Men kanske lite mer bokstavligt än de hade tänkt sig.

Åtta kilo överviktig

När Walter dök upp till försäsongsträningen med nygamla klubben Goiás, hemmahörande i brasilianska Serie B, i mitten av januari i år gjorde han det åtta kilo tyngre än normalt. Då ska tilläggas att 27-åringen knappast är känd för att utgå från den allra lägsta fettprocenten heller.

Anfallaren har förföljts av skador genom karriären, bland annat återkommande knäproblem, som Goiás klubbledning förklarat med 27-åringens tunga fysik. Det har gjort att Walter egentligen bara gjort en enda riktigt bra säsong sedan debutåret i Porto – 2012/13 när han gjorde 29 ligamål på 60 matcher för just Goiás.

Det är samtidigt bara en av fem lånesejourer Porto skickat Walter på sedan 2012. Förutom Goiás har storklubbar som Cruzeiro, Fluminense och Atlético Paranaense alla hyrt anfallarens tjänster med blandat resultat.

”Du måste ta sin fysik på allvar”

Det var därför i ett försök att återstarta karriären som Walter 2016 återvände till Goiás sedan presidenten Hailé Pinheiro övertalat den övriga ledningen om att 27-åringen, som en gång gjorde sådan succé i klubben, fortfarande var en spelare värd att satsa på. Men efter Walters frikostiga leverne under försäsongen hade även Pinheiro den 2 mars börjat få nog.

– Vi satt på mitt kontor och pratade i tre timmar. Jag sa åt honom att han inte skulle kunna fortsätta spela fotboll om han inte började att ta sin fysik på allvar. Hans knä skulle helt enkelt inte klara av att bära upp hans vikt. Jag sa att “Walter, du måste förstå att du bara har fyra-fem år kvar inom fotbollen och sedan är du ingenting alls. Du kommer bara att vara ytterligare en fet man i världen. Du har två döttrar, två kvinnor och du bränner alla dina pengar”, säger Hailé Pinheiro enligt Portal 730 och fortsätter:

– Jag talade även med hans pappa och ringde hans första fru och bad henne komma hit. Jag sa att “Walter gillar dig, ni har en vacker dotter tillsammans. Kom hit, jag kan hyra en lyxlägenhet åt dig och stå för hela hyran”.

Slog sin lagkamrat medvetslös

Klockan 18:00 tog mötet slut. Nästa morgon klev Walter ut på Goiás träning och slog lagets målvakt Matheus medvetslös med en armbåge. 27-åringen förklarade själv det hela som en olycka men polisen startade en utredning och Hailé Pinheiro valde att bryta avtalet med anfallaren.

– Vi hade mötet på torsdagen och på fredagen gör han det där. Vad ska jag göra? Vem är mest besviken? Jag fick se att mina ord inte betydde någonting för honom. Walter har ett svagt psyke, han mår inte bra. Vi är bara lättade att han är borta nu.

Men trots att Goiás valde att bryta låneavtalet med Walter så har 27-åringen fortfarande kvar sitt lukrativa kontrakt med Porto. Den portugisiska klubben tvingas därför fortsätta att betala anfallarens lön fram till och med 2019 samtidigt som 27-åringen rullar fram i klubb efter klubb.

Nästa adress: Atlético Goianiense, nykomling i brasilianska Serie A, som på onsdagen presenterade Walter som sitt nyförvärv.