Alfelt: Så här slutar allsvenskans tabell

När Robert Laul flyttade till USA för att bli hemmaman hamnade det på mig att tippa hur allsvenskan 2017 slutar. Som alltid en omöjlighet eftersom vi inte har en aning om hur trupperna ser ut när höstens avgörande matcher ska spelas, men här är mitt tips baserat på känslan för dagen.


16. AFC ESKILSTUNA

Att få in en VM-målvakt i truppen, Irans Alireza Haghighi, betyder säkert en del för stabiliteten i försvarsspelet och tränaren Pelle Olsson är förmodligen helt rätt man att bygga ett tätt lag. Men jag kan inte se att truppen ska räcka till för att hålla uppstickaren kvar i Allsvenskan. Anel Raskaj var en väldigt kompetent offensiv mittfältare när han kom fram i Halmstad. Blir intressant att se hur han utvecklats under sina år i Norge.


15. HALMSTADS BK

Kul att Sead Haksabanovic valde att stanna kvar ett tag till i Sverige. Otroligt sevärd kreativ spelare som säkert kommer att göra en hel del poäng. Totalt sett ser HBK dock ihåligt ut. Man hoppas mycket på att Ivo Pekalski ska hitta tillbaka till det spel som ledde till SM-guld för Malmö FF en gång i tiden. Då såg Ivo ut som en blivande landslagsstjärna.


14. IK SIRIUS

Har ett inkört positivt grundspel att luta sig mot. Får välbehövlig energi och rutin i form av Philip Haglund men som alltid med nykomlingar är frågan hur laget fungerar mot tuffare motstånd över den långa serien? Ganska många nya i truppen som ska köras in och hitta sina roller också. Kan bli ett tufft år.


13. ÖREBRO SK

Tunga spelarförluster under vintern gör att frågetecknen hopar sig för ÖSK som ju också rasade ihop rätt rejält under höstsäsongen. Tränarparet Alexander Axén och Axel Kjäll har att jobba med en trupp som förändrats ganska mycket från förra säsongen och åtminstone ser det på pappret ut som att den tunnats ut på kvalitet.


12. GIF SUNDSVALL

Svårbedömt lag. Det finns en del att hoppas på, men inget känns givet. Unge Peter Wilson gjorde sex mål på tolv matcher i fjol. Samuel Aziz, som flyttat runt rejält, hamnade rätt förra säsongen i division 2-laget Huddinge där han satte 21 mål på 25 matcher. Och vem vet vad det betyder för Linus Hallenius att komma hem? Kan bli bra offensivt men håller mittfältet ihop laget?


11. JÖNKÖPINGS SÖDRA

Andra säsongen brukar bli tuffare än den första för färska lag som J-södra. Den annorlunda fotboll som tränaren Jimmy Thelin överraskade med är inte längre en överraskning för motståndarna och offensivt har man tappat spets i och med att Pawel Cibicki plockats hem av Malmö FF.


10. HAMMARBY IF

Kan Kennedy Bakircioglu dra det offensiva lasset ytterligare en säsong? Kan Jiloan Hamad hitta tillbaka till sin maxkapacitet igen efter sin skadeperiod? Får Bajen två ja som svar på de frågorna kan det se riktigt hyggligt ut i offensiven. Tränaren Jakob Michelsen har väl inte satt försvarsspelet hundraprocentigt ännu, men jobbar på det.


9. ÖSTERSUNDS FK

Graham Potters bollhållande offensiva spel hyllades med all rätt av alla under klubbens första allsvenska säsong. Men motståndarna lärde sig att bemästra spelet under året och det blev till slut en åttonde plats. Nu vet alla hur Östersund spelar och det kommer att bli tuffare för dem att kunna göra det som de vill. Lyckas Potter göra Darijan Bojanic till en mer konsekvent presterande mittfältare kan det bli spännande.


8. IFK NORRKÖPING

Överraskade när man vann guld och överraskade igen när man inte föll ihop förra säsongen trots tunga spelarförluster och att Janne Andersson blev förbundskapten. Årets trupp ser inte ut som en mästartrupp. Men fortsätter Daniel Sjölund dominera och håller Andreas Johansson ihop försvaret och Sebastian Andersson gör mål på allt så kan Peking kanske överraska igen.


7. DJURGÅRDENS IF

Med Kim Källström, Kerim Mrabti, Magnus Eriksson, Othman El Kabir och en förhoppningsvis snart skadefri Haris Radetinac har Djurgården mycket offensiv kraft i mittfältet. Vilket kan behövas eftersom det ser tunt ut på anfallssidan. Frågan är om ett lån av Gustav Engvall – om han nu får spela för Djurgården – kan bli lösningen för Özcan Melkemichel? Under torsdagen kallades han nämligen tillbaka till Bristol City.


6. KALMAR FF

Kan vara en på tok för hög placering men med ett mittfältspar som Rasmus Elm och Ismael kan Kalmar skapa chanser mot vilket lag som helst. En frisk lillebror Elm är en fantastisk mittfältsmotor. Fast chanserna måste ju omsättas till mål också. Romario är ojämn men lysande när han är i form. Måns Söderqvist har inte hittat tillbaka till målformen ännu.


5. IF ELFSBORG

Stabilt lag som sällan dippar. Spännande nyförvärv i Jesper Karlsson (Falkenberg) och Alex Dyer (Östersund), men det går inte att komma ifrån att tongivande spelare försvann förra året. Viktor Claesson och Marcus Rohdén betydde mycket för mittfältets stabilitet. Simon Olsson, 19, har stor potential och kan kanske ta över rollen som spelmotor ihop med Dyer.


4. BK HÄCKEN

Mikael Stahre bygger ett nytt spel men fortfarande har Häcken mest många väldigt bra offensiva spelare. Alexander Farnerud är en briljant speluppbyggare och nu får han Erik Friberg som städare och uppsamlare intill sig. Paulinho, Nasiru Mohammed och Alhassan Kamara ger speed och spets i anfallet. Frågan är som varje år Häckens defensiv.


3. IFK GÖTEBORG

Med allsvenska mått har IFK en bra mixad, jämn och bred spelartrupp. Jörgen Lennartsson är klar med vilken fotboll som ska spelas men har Blåvitt spetsen som behövs för att vara med i en guldstrid? Tobias Hysén är inte längre målskytten man litar till, trots att han även i fjol hade bra utdelning. Kan Mikael Boman bära en tung ensamroll på topp?


2. AIK

Med Ebenezer Ofori försvann en av allsvenskans absolut bästa speluppbyggare. När Alexander Isak drog försvann seriens mest spännande anfallare. Ändå ser Rikard Norling ut att kunna bygga ett topplag. Simon Thern i form kan prestera väldigt bra offensiva attacker. Kristoffer Olsson kan utvecklas till något stort. Vad Henok Goitom kan betyda vet alla.


1. MALMÖ FF

Pengar på banken är ingen garanti men laget på planen ska räcka till för ett nytt guld. Framförallt kan MFF möta sommarens plågor under det öppna transferfönstret med kraft. Vårsäsongen får Magnus Pehrsson använda till att få in ett vettigt rotationssystem så att laget för dagen kan prestera maximalt under hösten då Champions Leaguekvalet krockar med guldjakten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.