Blågults plan för fotbolls-VM 2018 klar

Reste runt i Ryssland: "Vi hittade bra boendealternativ"

Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392
FOTBOLL

Hösten tände hoppet om VM-spel 2018 för landslaget.

Då har Blågult redan hittat var man vill bo under VM efter en spaningsresa till Ryssland.

– Vi hittade bra alternativ. Vi vet hur vi vill ha det, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392
Janne Andersson.

25 mars möter Sverige Vitryssland på hemmaplan i VM-kvalet.

Perioden från januariturnén i Abu Dhabi fram till att landslaget samlas om en månad använder landslagsledningen för intensivt resande.

Ryssland sedan England

För ett par veckor sedan var Janne Andersson och landslagsledningen och tittade på VM-boenden på plats i Ryssland.

Förra veckan var förbundskaptenen i England.

– Jag såg ett flertal matcher och hälsade på spelare, säger Andersson till Sportbladet utan att vilja gå in på vilka matcher han såg eller vilka han träffade. Peter Wettergren (assisterande förbundskaptenen) är också ute och ser matcher och träffar spelare.

I Premier League har mittfältaren och numera också landslagsveteranen Sebastian Larsson gjort comeback efter en längre skadefrånvaro som höll mittfältaren borta från landslaget i höstas.

Larsson tillgänglig

– Vi räknar med att Sebastian är en av spelarna som finns tillgängliga. Jag vill att så många som möjligt ska vilja vara med. Sedan är det upp till mig att välja vilka vi ska ta ut. Jag är jätteglad över att Sebastian är frisk igen, säger Janne Andersson.

Vad är ambitionen när ni är ute och träffar spelare och ser matcher nu?

– När vi tillträdde i somras handlade det om att se väldigt många spelare. Det var ett 70-tal spelare som vi behövde ha koll på. Men skulle vi resa runt för att se och träffa dem skulle det ta flera år.

– I stället såg vi mycket via nätet, tv och våra specialprogram (som Wisescout) och några få resor. Vi behövde vara tidseffektiva. Nu går vi in i en lite annan fas. Vi har rätt så bra koll på spelarna. Nu kan det handla om att se spelarna där vi väljer mellan några stycken. Då kan det vara bra att ha sett dem live.

Bra alternativ under VM

– Ett annat skäl är att vi vill träffa spelare i deras egen miljö, träffa deras tränare, få bra relationer och bygga ett större kontaktnät.

Hur var resan till Ryssland?

– Det var första gången för mig att åka på en sådan resa och titta på boenden. Det är ju den typen av resa landslaget alltid gör, innan något ens är klart, när chansen att nå mästerskapet finns där.

Hittade ni något intressant?

– Det finns bra alternativ, även om vi inte har bestämt oss till 100 procent. Vi har en bra bild och vet hur vi vill ha det.

– Vi var nöjda efter resan. Vi har sett tillräckligt bra boendealternativ. Ställen där vi tror vi kan trivas, om vi tar oss till VM, hotell som lyssnar på våra önskemål, med korta avstånd till träningsanläggningarna och så vidare. Eftersom jag är nybörjare i de här diskussionerna är det fantastiskt bra att ha med sig någon med den rutinen Lasse Richt (landslagschef hos SvFF) har.

– Vi reste på olika fronter under en vecka och sedan träffades vi på olika platser. Det kommer bli bra – om vi tar oss till VM.