”Den kritik jag har mot Erik Hamrén”

Lustig fem år efter händelsen: Var oerhört tufft

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Foto: Bildbyrån, TT

Mikael Lustig släppte stolpen, fick se Andrej Sjevtjenko avgöra för Ukraina och blev häcklad i sociala medier.

Snart fem år senare berättar nu 30-årige Lustig om hur han ensam fick bära ansvaret för matchen som gav Sverige en mardrömsstart i EM 2012.

– Är det någon kritik som jag har mot Erik (Hamrén), speciellt under mästerskap, så tycker jag det är att säga att det är någons fel, säger Lustig i podcasten Lundh.

Många såg Sveriges EM-hopp som i praktiken ute redan efter premiärförlusten mot Ukraina 2012 och det var Mikael Lustig som fick klä skott för nederlaget. Ytterbacken släppte sin stolpe vid hörnsituationen där Andrej Sjevtjenko avgjorde för hemmanationen och häcklades efteråt friskt i sociala medier.

”Vet att man gjort något dåligt”

Hashtagen #hållenstolpe blev snabbt populär sedan flera kända namn hakat på. Fem år senare talar Lustig nu ut om efterspelet till misstaget och kritiserar förbundskapten Erik Hamrén för hur händelsen hanterades av landslagsledningen.

– Det var oerhört tufft. Även om man inte försöker läsa media när man vet att man har gjort något dåligt så nås man ändå av det. Är det någon kritik som jag har mot Erik (Hamrén), speciellt under mästerskap, så tycker jag att, och Mourinho är fantastiskt duktig på det, det är att säga att det är någons fel, säger Lustig i podcasten Lundh och fortsätter:

”Bättre att någon kliver ut”

– Nu säger jag inte att det är Eriks fel men någonstans är det spelarna som ska prestera under ett mästerskap och då kanske det är bättre att någon annan kliver ut och säger ”det är inte hans fel och det är inte hans uppgift”, eller något sådant. Men det är många år sedan och jag är glad över att jag fortsatte jobba på. Det har blivit bättre efteråt.

Mikael Lustig säger samtidigt att han aldrig tog upp ämnet med Hamrén.
– Nej, det har jag inte sagt och återigen: det är inte Eriks fel. Men hade jag varit tränare i ett sådant läge så kanske det hade varit läge att ta på sig det för att försöka hålla spelarnas sida och ta så mycket skit som möjligt. Särskilt i ett mästerskap. Men återigen: det är tufft att ta skiten också.

Sverige åkte sedan ur EM efter 2–3 mot England i den andra gruppspelsmatchen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.