Simon Thern: ”Då får jag byta identitet”

Publicerad 2022-04-03

GÖTEBORG. Son mot pappa och tidigare tränaren. 45 släktingar och vänner på läktaren.

IFK Göteborg–IFK Värnamo handlar om mer än tre poäng.

– Förlorar vi får jag byta identitet, säger Simon Thern, 29.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Premiäromgången i allsvenskan går vidare. Intressantaste familje-, släkt- och vänskapsdramat finns givetvis när familjen Thern drabbar samman på ett utsålt Gamla Ullevi mellan IFK Göteborg, med Simon Thern på mittfältet, och IFK Värnamo med pappa Jonas Thern och Kim Hellberg (tidigare tränare för Simon i IFK Norrköping) som ledare.

Har du pratat med din pappa nyligen?

– Senaste samtal till farsan var om dörren till Attefallshuset vid min sommarstuga som har murknat… Farsan skulle åka dit och mäta från karm till karm så jag vet hur stor dörr jag ska beställa, säger Simon Thern.

Bättre på fotboll

– Han fick fram ett mått men jag vet inte om jag kan lita riktigt på farsan. Min mosters man skulle ta en sväng förbi också och kolla så att det blir 100 procent rätt. 

– Farsan har bättre koll på fotboll och försvarsspel än dörrar, säger Thern Jr.

Värnamos tränarduo kan verkligen dig utan och innan. En nackdel för IFK Göteborg?

– Äsch, det är svårt att ha några hemligheter. Jag vet jag att farsan har följt mig och sett oss – och jag och vi vet vad Värnamo vill spelmässigt eftersom jag följt dem och jobbat både med farsan och Kim (Hellberg, tränare i IFK Värnamo, reds. anm).

Simon Thern.

Simon Thern inledde fotbollskarriären som knatte i moderklubben IFK Värnamo, spelade A-lagsfotboll i tre säsonger som tonåring innan han flyttade vidare till Helsingborgs IF, Malmö FF, Heerenveen, AIK, IFK Norrköping och nu IFK Göteborg.

Han har mött pappa Jonas och sin gamla klubb två gånger tidigare: en 3–1-seger med IFK Norrköping i Svenska Cupen och 3–3 i en träningsmatch med IFK Göteborg.

Vad bidrar du med om IFK Värnamo?

– Stahre och de som scoutar Värnamo vet redan det mesta. De har ett väldigt jämnt lag individuellt sett. Kanske lite för jämnt. Värnamo har spetsat till det lite för dåligt, tycker jag. Det är en sak att ta sig igenom superettan, men det är ett snäpp upp nu.

– Bortsett från Marcus Antonsson så vet jag inte om det finns tio allsvenska matcher i den truppen. Oscar Johansson tycker jag var genomgående bäst för dem i fjol men Värnamo har nära 20 spelare som är likvärdiga. I början av säsongen funkar det med entusiasm för en nykomling. När det börjar bli vardag blir det tuffare.

Tror du det kommer något överraskande från din pappa taktiskt?

– Någon tvist på något blir det säkert, det tror jag. Det jobbade även Kim mycket med, att inte göra allting likadant mot alla. 

Fixat många biljetter

Hur många från familj, släkt och vänner finns på läktaren?

– Det är många. Jag har 45 biljetter till matchen. 

Det är många gratisbiljetter.

– Gratis?! Tänk på att du pratar med en smålänning, säger Simon Thern upprört med ett snett leende.

– Jag har fått betala för minst 35 av dem! Det går på några tusenlappar för mig. Men det är det värt ändå.

Vad händer för dig vid poängtapp eller förlorar?

– Jag funderar inte i de banorna. Annars får jag byta identitet. Vi ska vinna matchen. Vi har nykomlingarna i de två första matcherna. Ska IFK Göteborg vara med i toppen så ska vi ha sex poäng i dom två matcherna. Vi ska komma ut hungriga och jobbiga som fasen mot Värnamo så att de inte tycker det är så kul att vara på Gamla Ullevi.

Hur ska du kunna åka hem och byta den där murkna dörren, om ni inte har vunnit?

– Då åker jag inte hem. Då skickar jag någon annan. 

Jonas Thern och IFK Värnamo gästar Gamla Ullevi.