Så vill landslagsspelarna fira midsommar

Publicerad 2022-06-24

BÅSTAD. Det vankas midsommarfirande för det svenska landslaget.

Men landslagsledningen har lagt locket på och spelarna är helt ovetande om vad som kommer att ske.

– Det går ju rykten om att vi ska hitta på någonting. Jag hoppas på en femkamp, så att vi får tävla lite, säger Sofia Jakobsson.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Dans runt midsommarstången, blomsterkrans i håret och sill och färskpotatis på matbordet - en klassisk midsommardag. För många av de svenska utlandsproffsen har midsommarfirandet blivit en avlägsen sak, som de sällan har möjlighet att medverka i. Därför hoppas de på ett rejäl firande i dag, då laget dessutom är helt lediga från både träning och media.

Men blir det så? Spelarna, och också stora delar av lagledningen, är helt ovetande om vad som kommer att ske, trots att det bara återstår några få timmar till midsommarfirandet ska sätta igång.

– Jag har ingen aning om vad vi ska göra. Det är tydligen en hemlighet. Men det är klart att jag kommer att hålla i det ifall det blir dans runt midsommarstången, säger lagets sång- och dansspecialist Olivia Schough.

Men det blir en överraskning i så fall. Det är Pontus Ekblom, landslagets performance manager, tillsammans med koordinatorn Magnus Andersson som under stort hemlighetsmakeri skött hela planeringen.

Men det stoppar ju inte spelarna från att spekulera. Eller att ställa hoppfulla krav. 

– Jag har inte firat midsommar på så många år, så jag vill ha midsommarmat, och jag vill göra en klassisk svensk femkamp. Spotta groda, hoppa säck och skeden med ägg, eller om det är potatis? Jag vill ha en traditionell midsommar, inga höga krav alls, säger Natalie Björn. 

Lina Hurtig avstår sillen på midsommar.

”Fantastisk högtid”

Andra fokuserade mer på maten när Sportbladet ställde frågor om midsommar.

– Den gravade laxen får absolut inte missas, säger Italienproffset Amanda Nildén.

Andra fixerade mer på drickan.

– En snaps kanske vi kan få, skojade Lina Hurtig och fortsatte:

– Jag är dålig på midsommarmat. Men jag äter inte sill, så den kan skippas. Men färskpotatis, den måste vara med på bordet. 

Fridolina Rolfö var förmodligen den som såg fram emot dagen mest av alla.

– Midsommar är en fantastisk högtid, jag tycker jättemycket om det. Förhoppningsvis får vi fira på vårat sätt. 

Hanna Glas hade mindre förhoppningar. 

– Det hade ju varit kul om man såg en midsommarstång. Och lite blommor. Det tycker jag är midsommar. Men jag vet inte om vi kommer kunna få det? Fridolina (Rolfö) fick någon blombukett av en supporter, så hon kanske kan göra en till sig i alla fall.