Malmös CL-vapen: En gaphals

Johan Dahlin blir en nyckelspelare för Malmö borta mot Ludogorets i jakten på Champions League.
Johan Dahlin blir en nyckelspelare för Malmö borta mot Ludogorets i jakten på Champions League.

RAZGRAD/MALMÖ. Malmös nyckel till Champions League?

Gaphalsen i målet.

Johan Dahlin skäller ut precis alla – och håller nollan.

– Han ser så jävla sur ut. Johan håller landslagsklass, säger Anel Ahmedhodzic.

Starten på ett vildsint krogbråk?

Nädå. Det var Johan Dahlin som handgripligen delade ut order till Anel Ahmedhodzic i pausvilan mot Degerfors.

För det var inte bara ett par sanningens ord, Dahlin tryckte i princip upp lagkamraten mot väggen. Ahmedhodzic skratt ekar högt när han berättar om situationen.

– Johan kom bara fram och tog tag i mig. Han höll verkligen fast här på tröjan. Han ser så jävla sur ut i ansiktet när han är arg, säger Ahmedhodzic och visar hur målvakten grabbade tag i hans krage.

”Jävligt trygg med honom”

Dahlin var besviken på lagets defensiva insats första 45 mot Degerfors och krävde med hög röst bättring.

– ”Ta tag i matchen nu! Säg till laget att hålla ihop bättre”. Man kan säga att vi var klart bättre i andra halvlek...

Malmö vann till slut med 3–0.

– Det är sådana småsaker som betyder mycket. Han snackar så mycket. Man hör Dahlin även om det är 50 000 på läktarna, som mot Rangers. Jag känner mig jävligt trygg med honom.

Fullt förståeligt. Under veteranens stränga uppsikt har försvaret genomgått en formidabel förbättring efter att defensiven läckt hela våren. I allsvenskan har Dahlin hållit nollan i fem av de sju senaste matcherna och ute i Europa har målvaktens insatser varit avgörande.

– Allt Johan gör är bra. Besluten han tar är alltid grundade på erfarenhet så det blir rätt. Det är landslagsklass på honom.

”Kanske är jobbig?”

Johan Dahlin känner också att hans munläder gör nytta.

– Jag vet inte om det är för att jag håller dem (utespelarna) på tå lite. Gapar och skriker, så att de inte slappnar av, säger han och fortsätter:

– Jag tror jag tar lite ansvar i det verbala. Tidigare har man kanske slappnat av. Även när man leder med 3-0 (som mot Degerfors) är det skönt att hålla nollan. Där försöker jag vara med och peppa och sporra. Det tjatet, att vara på tå – jag är kanske jobbig att lyssna på – jag tror det hjälper. Man håller sig mer vaken sista tio minuterna.

Försvararna tycker inte att hans ständiga gapande är så störande. Tvärtom! Att Dahlin säger till även Ahmedhodzic på skarpen – den stora backstjärnan och kommande utlandsexporten – ses som ett styrkebesked för den demokratiska lagandan.

– Det är bara positivt när han skriker. Jag har själv samma mentalitet. Man ska inte bryr sig vem man skriker åt. Är man arg på någon ska man säga till. Jag skriker rätt sällan men när jag gör det är det för att någon förtjänar det. När Dahlin skriker på mig så tänder jag till! Det är jävligt skönt att han gör det, säger Ahmedhodzic.

Auktoritär och verbal

Nu hoppas förstås hela Malmö att Dahlins erfarenhet ska vara tungan på vågen i bortamötet med Ludogorets.

– Jag tror det har kommit mer naturligt med åldern att ta den platsen. Sedan har jag alltid varit den typen av målvakt. Jag är inte den som syns och gör räddningar uppe i krysset, även om jag gör det ibland. Det är det auktoritära och verbala som jag varit bra på även innan. 

– Det hjälper mig mycket om jag säger att de ska gå höger, de går höger och jag kan stå kvar och rädda.

Hur är det att ha en nolla i ryggen inför returen?

– Det är alltid skönt att hålla nollan inför en match som den mot Ludogorets.

Ludogorets måste göra mål. På förhand känns det som du kommer få att göra. Hur mycket gillar du det?

– Det var lite samma mot Glasgow Rangers. Man försöker njuta av det. Jag börjar bli äldre och det var en jävla upplevelse på Ibrox med den inramningen och pressen som det var. Det gäller att njuta av det och ta tillvara på de stunderna. Jag ser bara fram mot matchen mot Ludogorets. Det ska bli sjukt roligt.

Malmö vann första matchen med 2–0. Returen spelas ikväll 21.00 och sänds på C More.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.