Veckans elva i damallsvenskan: ”Hon är galen”

Hannah Davison tar plats i veckans lag. ”Hon är galen. Hon vill bara vinna”, säger AIK-tränaren Maiju Ruotsalainen.
Hannah Davison tar plats i veckans lag. ”Hon är galen. Hon vill bara vinna”, säger AIK-tränaren Maiju Ruotsalainen.

AIK tog tunga derbypoäng, Eskilstuna tystade tvivlarna på Kanalplan och Rosengård såg ut som Rosengård trots spelaromsättning och tränarbyte.

Något som innebär att alla tre lagen har representation i veckans elva.

Målvakt:

Sabrina D’Angelo, Vittsjö

Det var chansrikt men mållöst på Visma arena i fredags. Det sistnämnda till stor del tack vare gästernas kanadensiska sista utpost. D’Angelo klev fram när det behövdes som mest för Vittsjö, bland annat när hon räddade ett Växjöfriläge i slutminuterna. Välförtjänt nolla i protokollet.


Matilda Plan
Matilda Plan

Försvar:

Linda Hallin, AIK

Nej, Linda Hallin spelade inte högerback. Eller? Var spelar egentligen Linda Hallin? 25-åringen är trots allt en positionell schweizerkniv som mer eller mindre går omkring och är nyttig överallt på planen. Att hon dessutom står på precis rätt plats och avgör ett Stockholmsderby? Det tar in henne i veckans elva.

Matilda Plan, Eskilstuna United

Blott 23 år gammal med lagkaptensbindeln på armen. Det tåls att upprepas hur enormt viktig Matilda Plan är för detta Eskilstuna, som tystade alla tvivlare som oroat sig över hur de skulle klara sig efter alla spelartapp. Hammarbyoffensiven hade inget att sätta emot en planenligt stark Uniteddefensiv.

Hannah Davison, AIK

– Hon är galen. Hon vill bara vinna.

Tränare Maiju Ruotsalainens ord på frågan vad som faktiskt hänt med Hannah Davison under sommaren säger det mesta. Amerikanskan, som var AIK:s kanske bästa försvarsspelare redan innan uppehållet, har kommit tillbaka efter sommarledigheten som en gigant. Strålande mot Kristianstad. Minst lika strålande och stabil i derbyt mot Djurgården.

Katrine Veje, FC Rosengård

Seriens bästa offensiva ytterback? Det skulle jag vilja sträcka mig så långt som att säga. Det danska yrvädret är konstant inblandad i anfallsuppbyggnaden, och dessutom bergssäker bakåt. Involverad och tongivande på sedvanligt manér nu senast mot Kif Örebro.


Ria Öling.
Ria Öling.

Mittfält:

Ria Öling, FC Rosengård

Kan man vara ordinarie på ett Rosengårdsmittfält och samtidigt vara något underskattad? Ja, bevisligen. Mycket av Ria Ölings jobb för serieledaren görs utanför poängprotokollen, i uppspelsfas och i passningskombinationer och löpningar. Även om hon också kan leverera poäng. Välplacerad både i position och avslut två gånger om i 6–0-segern på Malmö IP.

Linn Vickius, Eskilstuna United

Den 21-åriga mittfältaren har verkligen tagit chansen på sistone i ett formstarkt Eskilstuna. Fördelar boll från sin djupt liggande mittfältsposition på ett briljant vis. Stark i duellspelet. Temposättande. Lär vara svår att plocka ur Unitedstartelvan framöver.

Fanny Andersson, Piteå

Succédebut för Piteås välmeriterade nyförvärv (från just ovannämnda Eskilstuna) med mål direkt i sin första match. Lägg därtill att hon är nyttig i alla aspekter av spelet i sin mittfältsposition. En mångsidig spelare och ett ypperligt sommarnyförvärv för norrlänningarna.


Sanne Troelsgaard.
Sanne Troelsgaard.

Anfall:

Sanne Troelsgaard, FC Rosengård

Olivia Schoughs genombrottskraft och Jelena Cankovics finess tar ofta rampljuset i Rosengårdsoffensiven. Men man ska inte underskatta den outröttliga Sanne Troelsgaards betydelse för serieledaren. Nätar i storsegern mot Kif Örebro med en oerhört fin lobbnick. Lägg därtill en väldigt fin assist till 5–0-målet.

Mia Jalkerud, Eskilstuna United

Den notoriska målskytten och energiknippet behövde inte ens fyra minuter på Kanalplan innan hon hade gjort sitt första mål i Eskilstunatröjan. Mindre än kvarten senare är det hennes effektiva presspel, och välriktade inspel, som föranleder Felicia Rogics (också strålande) 0–2-mål. Drömdebut för Mia Jalkerud.

Adelina Engman, Växjö DFF

Visst ska hon sätta någon av chanserna hon har i sin Växjödebut. Men samtidigt så tog sig det finländska nyförvärvet till den typ av chanser som Växjö sällan tagit sig till denna säsong. Det redan beprövade forwardssamarbetet med ett annat nyförvärv, Juliette Kemppi, kommer göra nytta framöver för smålänningarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.