Kalmars besked – dumpar Rydström

”Inte levt upp till förväntningarna”

avAndreas Käck

Henrik Rydström, 42, tvingas lämna Kalmar efter 25 år i klubben.

Ikonen får inget förlängt kontrakt.

”Det känns vemodigt, eftersom jag tycker så mycket om Kalmar FF”, skriver han i ett mejl till Sportbladet.

När Nanne Bergstrand blev sjukskriven i somras klev före detta spelaren Henrik Rydström in som ny huvudtränare. Det blev dock inget större lyft i tabellen; KFF slutade på en tionde plats.

Efteråt stöttades han ändå av lagets störste stjärna, Rasmus Elm.

– Jag tycker att ”Henke” ska vara kvar, sa Elm till Barometern.

Trots detta väljer nu KFF:s styrelse att dumpa Rydström.

”Enhälligt beslut”

På sin hemsida meddelar de att de inte tänker förlänga kontraktet med honom när det går ut, den 31 december.

”En enhällig styrelse ställde sig bakom att inte skriva nytt kontrakt med Henrik Rydström utan klubbledningen uppmanades att gå vidare med andra kandidater. Klubbledningen och styrelsen gör samma bedömning att de sportsliga resultaten i Allsvenskan och Svenska Cupen hösten 2018 inte levt upp till förväntningarna. Samtidigt vill klubbledningen och styrelsen tacka Henrik Rydström för de insatser han gjort för föreningen under många år, både som spelare och tränare”, skriver styrelsen i ett gemensamt uttalande.

”Känns vemodigt”

Henrik Rydström har varit i Kalmar FF i 25 år. Han gjorde 20 säsonger som spelare och var med och vann klubbens enda SM-guld (2008).

Nu tvingas han alltså lämna.

”Det känns vemodigt, eftersom jag tycker så mycket om Kalmar FF och eftersom jag tycker att vi under de här tre månaderna som jag har fått vara en del av huvudtränarteamet i Kalmar FF började lägga en grund för något som jag tror stenhårt på. Då känns det vemodigt att inte få fortsätta det arbetet. Samtidigt, de här tre månaderna har stärkt mig i min syn på fotboll. Jag har sett att träningsmetoderna och upplägget ger effekt”, skriver Rydström i ett mejl till Sportbladet.

Är du besviken?

”Nja, snarare fascinerad över hur utvärderingsprocessen och kommunikationen fungerar i en fotbollsklubb på den absoluta toppnivån i Sverige. Och jag har lärt mig ytterligare en sak – det är många som säger att man vill ha högt i tak. Men sedan är det väldigt få som egentligen vill ha det.”

Flera spelare har stöttat dig, bland annat har Rasmus Elm sagt att han ville ha dig kvar. Ville du stanna?

”Och deras uppbackning har betytt enormt mycket. Till syvende och sist handlar det ju om just det, att spelarna tror på det vi gör och vill vara en del av det. Och även om jag kan vara en jobbig jävel som aldrig är nöjd kände jag och de andra i teamet att spelarna tyckte om sättet vi spelade på och ville vara med i processen. Och som sagt, jag tror att vi hade påbörjat något riktigt bra. Men istället för att gräma mig över vad som inte blir av är jag tacksam för de tre månader som vi fick ihop. Haha, nu låter jag som en B-skådespelare ur en halvtaskig såpopera...”

Vad ska du göra nu och framöver?

”Jag älskar tränaryrket. Jag vill gärna fortsätta jobba som tränare. Men jag vet hur tuff konkurrens det är i branschen.”

Foto: Bildbyrån
ARTIKELN HANDLAR OM